DA LI IMATE OBAVEZE PREMA PIO FONDU AKO ZATVORITE RADNJU I ODETE U INOSTRANSTVO? Evo kako se plaćaju doprinosi
Penzioneri, Foto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

PENZIONERI

DA LI IMATE OBAVEZE PREMA PIO FONDU AKO ZATVORITE RADNJU I ODETE U INOSTRANSTVO? Evo kako se plaćaju doprinosi

PIO Fond podseća da s Nemačkom imamo potpisan Međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju

Objavljeno:

Čitalac Glasa osiguranika PIO fonda je odlučio da zatvori svoju samostalnu trgovinsku radnju u Srbiji pošto je otišao da radi u inostranstvo.

Živim i radim u Nemačkoj, prijavljen sam i poslodavac mi uplaćuje doprinose za PIO, piše on, ali ga ipak kopka i nije siguran da li je u obavezi da i dalje uplaćuje doprinose u našoj zemlji.

Iz PIO Fonda navode da nema obavezu plaćanja doprinosa jer je zatvorio svoju samostalnu trgovinsku radnju, a takođe i ne može biti osiguranik samostalnih delatnosti s obzirom da već radi u Nemačkoj.

1 / 7 Foto: Beta/Dragan Gojić

PIO Fond podseća da s Nemačkom imamo potpisan Međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju, pa se ne može biti osiguranik u isto vreme u dve države.

Međunarodnim ugovorom o socijalnom osiguranju regulisana su prava osiguranika koji ostvari staž osiguranja u Srbiji i državama ugovornicama, pri čemu svaka država ceni prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja u skladu sa svojim zakonskim propisima.

Dakle, Međunarodnim ugovorom o socijalnom osiguranju je regulisano da se za utvrđivanje prava na penziju sabira staž navršen u zemljama ugovornicama, a iznos penzije se određuje srazmerno stažu osiguranja navršenom u toj državi i svaka država isplaćuje srazmerni deo penzije.

Bonus video:

01:33

SVE POTREBNE INFORMACIJE ZA PENZIONERE: Podeljeno u grupe, OVA STVAR JE PRESUDNA! Iz PIO Fonda detaljno o POVEĆANJU penzija

(Espreso / Penzionisani / Vesna Pejčić / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.