VAŽNA VEST ZA NAŠE PENZIONERE KOJI SU RADILI U OVOJ ZEMLJI: Uvedena je jedna VELIKA NOVINA
Penzioneri, Foto: Ana Paunković

PENZIONERI

VAŽNA VEST ZA NAŠE PENZIONERE KOJI SU RADILI U OVOJ ZEMLJI: Uvedena je jedna VELIKA NOVINA

Personalizovani kalkulator penzija omogućava građanima da prvi put vide projekciju visine penzije na osnovu podataka koji se za njih vode u sistemu

Objavljeno: 10:04h

Građanima u komšiluku dostupni kalkulatori za izračunavanje primanja u starosti.

Građani će od sada moći da pristupe personalizovanim informacijama iz penzionog sistema na portalu Moja mirovina, koji je pokrenuo Centralni registar osiguranika (REGOS), i da od prvog ulaska saznaju projekciju visine buduće penzije. Portalu Moja mirovina se može pristupiti putem linka i sistema e-Građani.

Pristupom stranici korisnicima se otvara anonimni penzijski kalkulator, preko kojeg se unošenjem traženih relevantnih podataka, te prijavom putem e-maila, prikazuje obračun predviđenog iznosa primanja iz mirovinskog osiguranja u Republici Hrvatskoj. Građanski sistem, uz unos propisanih akreditiva, omogućava pristup personalizovanom kalkulatoru penzija, piše Večernji list.

– Personalizovani kalkulator penzija omogućava građanima da prvi put vide projekciju visine penzije na osnovu podataka koji se za njih vode u sistemu penzijskog osiguranja, kao i dodatne projekcije budućeg iznosa penzije na osnovu promene parametara, koji utiču na visinu penzije, od prvog zaposlenja. Do sada su osiguranici mogli da saznaju visinu svoje buduće penzije najranije godinu dana pre odlaska u penziju, dok sada preko portala „Moja Mirovina“ mogu da pristupe ovim informacijama u bilo kom trenutku i od samog stupanja na posao, objašnjava REGOS.

1 / 5 Foto: Beta / Dragan Gojić

Preko sistema e-Građani prikazuju se tri simulacije visine buduće penzije.

Simulacija A prikazuje do sada stečena penzijska prava i stanje penzijske štednje. Prikazani iznos penzije predstavlja projekciju iznosa starosne penzije na dan obračuna. Simulacija B prikazuje projekciju visine buduće penzije u slučaju da buduće plate osiguranika do penzionisanja budu na nivou tekuće zarade.

Reč je o projekciji visine starosne penzije koju će korisnik dobiti ako od tog trenutka do penzionisanja zadrži sadašnji status u penzijskom osiguranju.

Simulacija C omogućava unos podataka po slobodnom izboru korisnika, i prikazuje očekivani iznos penzije u izabranoj opciji penzionisanja i buduće trendove plata i drugih primanja.

Takođe, platforma omogućava korisnicima da preuzmu tabelarni prikaz svih podataka na osnovu kojih se izračunava projektovani iznos penzije.

Tako u svakom trenutku imaju pregled podataka koji se za njih vode u sistemu penzijskog osiguranja, a mogu da vide i eventualne nedostatke u unesenim podacima.

Podsetimo, kod nas je eKalkulator već u upotrebi.

Bonus video:

01:33

SVE POTREBNE INFORMACIJE ZA PENZIONERE: Podeljeno u grupe, OVA STVAR JE PRESUDNA! Iz PIO Fonda detaljno o POVEĆANJU penzija

(Espreso / Penzionisani / Vesna Pejčić / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.