DEJAN POKRENUO BIZNIS OD KOJEG MLATI PARE: Prvi u opštini počeo da uzgaja OVU BILJKU - NE NAMERAVA DA STANE
Borovnica, Foto: Rina

biznis

DEJAN POKRENUO BIZNIS OD KOJEG MLATI PARE: Prvi u opštini počeo da uzgaja OVU BILJKU - NE NAMERAVA DA STANE

Dejan pokrenuo unosan biznis, zainteresovan i Istok i Zapad

Objavljeno:

Dejan Ristić (50) iz Žitorađe kraj Vladičinog Hana, prvi je počeo da uzgaja pitomu borovnicu u toj opštini. Na skoro dva i po hektara u selu pre četiri godine započeo je proizvodnju sa 2.200 sadnica sertifikovane sorte djuk, uvezene iz Holandije, da bi kasnije zasadio još 4.000 komada.

- Rešio sam da gajim borovnicu jer zemljište ne odgovara malini, za koju se ovde ljudi najčešće odlučuju. Borovnica, sem sadnje, nije previše zahtevna biljka, a sortu djuk sam odabrao zbog toga što je pogodna za transport i, uopšte, je otporna biljka - kaže Dejan.

Borovnica
Borovnicafoto: Rina

Sadnice su dvogodišnje, svako stablo se sadi posebno, u veliku saksiju, u odgovarajući supstrat. Saksije se smeštaju na agrotekstilnu foliju koja u redovima prekriva zemlju. I to je najteži deo posla. Međutim, za one koji bi se, možda, oprobali u njemu, treba reći da kao i kod svih voćnih zasada i ovde ima još mnogo truda i ulaganja, kako bi se naredne godine uživalo u prvim plodovima. Najpre, neophodan je sistem za navodnjavanje kap po kap, prihrana i zaštita, rezidba… i, naravno, velika finansijska ulaganja.

- Sadnja jeste najteža, ali obaveza u zasadu ima kao i kod bilo kog drugog voća. Ulaganja su velika. Ako uzmemo u obzir sve radove, u proseku je oko 10 evra po sadnici, ne računajući berbu, gde opet angažujemo radnike - objašnjava Dejan.

Kada stabla u petoj godini dostignu puni rod, svako će u proseku imati oko pet kilograma. Problema oko otkupa nema, jer je ponuda u našoj zemlji za sada ograničena.

Borovnice kod nas kreću polovinom juna i berba traje do kraja avgusta. Cena varira od 600 do 700 dinara po kilogramu.

Borovnica
Borovnicafoto: RINA

GAJI I KUPINU

Pored borovnice ima i 1,5 hektar pod kupinom, sorte loh nes. A na pitanje, odakle neko ko se već godinama uspešno bavi trgovinom na veliko u poljoprivredi, Dejan kaže da voli voćarstvo, da mu zadovoljstvo pričinjava rad na otvorenom i praćenje kako biljke iz dana u dan napredku i na kraju uloženi trud nagrade plodovima.

Ristići imaju dvoje dece, ćerku Stašu i sina Uroša, malog maturanta.

Podizanje celog zasada borovnice od 6.220 sadnica, porodica Ristić je sama finansirala. Subvencije koje će dobiti od države, naredne za ovu godinu, iznose 40 procenata od cene sadnice. Pored toga, imaju pravo i na povraćaj dela sredstava za sistem za navodnjavanje, koji je u ovom slučaju na daljinsko upravljanje i štedi dosta vremena, jer iz kuće upravljaju njime.

Bonus video:

02:33

BOROVNICE

(Espreso / Najžena / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.