10 NAJVEĆIH ZAMKI U KOJE LAKO MOGU DA UPADNU ONI KOJI PLANIRAJU PENZIJU: Mnogi nisu ni svesni gde GREŠE
Penzioneri, Foto: Ana Paunković, Profimedia

PENZIONERI

10 NAJVEĆIH ZAMKI U KOJE LAKO MOGU DA UPADNU ONI KOJI PLANIRAJU PENZIJU: Mnogi nisu ni svesni gde GREŠE

Mogućnost prevremenog penzionisanja je primamljiva opcija, ali može da vam zagorča život

Objavljeno:

Kako se penzija približava, postavljaju se mnoga pitanja o novom periodu života. Koliko ste spremni za penziju? Koliko vam je novca potrebno za pristojan život? Šta je sa vašim drugim izvorima prihoda? Ovo su neka od pitanja koja treba razmotriti pre penzionisanja. Ali mnogo pre nego što odete, uverite se da donosite ispravne odluke. Da bismo vam pomogli, evo liste najvećih zamki u planiranju penzionisanja i kako ih izbeći.

Izbegavanje penzijskog plana

To što nemate dugoročni finansijski plan i oslanjate se isključivo na obavezno penzijsko osiguranje je najveća greška koju možete da napravite. Za prosečnog hrvatskog penzionera penzija iz obaveznog penzionog osiguranja iznosi manje od polovine plate koju je primao pre odlaska u penziju. Penzije zavise od radnog staža, ali čak i sa punih 40 godina staža ne iznose mnogo više od polovine njihove predpenzione plate. Stoga, ako želite pristojan život u zlatnim godinama, potrebno je na vreme početi sa dodatnim uštedama i ulaganjima.

Prevremeno penzionisanje bez dovoljno ušteđevine

Mogućnost prevremenog penzionisanja je primamljiva opcija, ali može da vam zagorča život. Muškarci stiču pravo na prevremenu starosnu penziju sa navršenih 60 godina i 35 godina penzijskog staža, dok su za žene uslovi povoljniji u prelaznom periodu, koji traje do 2029. godine. Oni će 2024. godine imati pravo na prevremenu penziju sa navršenih 58 i po godina i 33 i po godine staža. Prevremeno penzionisanje podrazumeva niže penzije iz obaveznog osiguranja. Sa svakim mesecom prevremenog penzionisanja penzija se trajno umanjuje za 0,2 odsto. Ako koristite maksimalno skraćenje roka, to znači 12 odsto manju penziju

Prevremeno penzionisanje ima smisla samo ako ste obezbedili adekvatne izvore prihoda da pokrijete svoju penzijsku „rupu“.

1 / 5 Foto: Nebojša Mandić

Previsoka očekivanja od rada sa penzijom

Mnogi bejbi bumeri planiraju da nastave da rade i nakon penzionisanja. Međutim, ne možete se osloniti samo na rad u kasnoj životnoj dobi da biste poboljšali svoj prihod od penzije. Postoje brojni rizici koji mogu da onemoguće vaše planove.

Zdravstveni razlozi, vaši ili oni vaših najmilijih, najčešći su ograničavajući faktor za duži boravak u svetu rada. Nemogućnost sticanja novih veština je takođe važan razlog zašto mnogi stariji radnici teško pronalaze posao.

Deca sede na vaš račun

Svi želimo da naša deca imaju najbolje obrazovanje, nezaboravno venčanje i sve ostalo u životu. Ali ako je kupovina stana ili plaćanje računa za „večno” studiranje, kupovina stana, raskošno venčanje i druge želje na uštrb prihoda od penzije, ne ide vam dobro. Dobro razmislite da li to možete priuštiti. Ako niste sigurni, razgovarajte sa decom i pronađite druge opcije finansiranja, kao što su subvencionisani krediti, stipendije i druge vrste podrške. Niko ne planira da bankrotira u penziji, ali lako može da se desi. Ako niste razboriti, mogli biste se useliti u podrum vašeg deteta.

Visoki troškovi stanovanja

Mnogi penzioneri žive u velikim kućama ili stanovima za koje je potrebno mnogo novca za održavanje čak i nakon što im deca odu. Preseljenje u manji stan može smanjiti vaše troškove, a sa prihodom ostvarenim od razlike u ceni možete poboljšati svoj penzijski standard.

Neočekivani medicinski troškovi

Svi želimo da verujemo da ćemo u penziji još dugo ostati zdravi. Dobra ishrana, puno vežbanja i redovni lekarski pregledi će pomoći u tome. Ali i najvitalniji penzioneri mogu da se razbole, a i bez teške bolesti vreme će pre ili kasnije uzeti svoj neizbežni danak na duh i telo sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina.

Kada dođe dan kada vama ili voljenoj osobi treba dugotrajna briga, budite spremni na finansijski šok. Troškovi pregleda, lekova i zdravstvene zaštite mogu brzo da vas finansijski iscrpe, a troškovi života u staračkom domu obično prelaze iznos prosečnih penzija. Stoga, vodite računa o tome na vreme.

Razmislite o polisama dodatnog i privatnog zdravstvenog osiguranja koje mogu značajno smanjiti vaše individualne troškove. Prijavite se na vreme za smeštaj u socijalni starački dom uz adekvatnu uslugu i subvencionisanu cenu.

Nasleđe i starateljstvo

Nasleđivanje imovine često može da izazove trvenja u porodici. Zato na vreme razgovarajte o ovom pitanju sa svojim najmilijima i napravite plan prihvatljiv za sve. Između ostalog, plan treba da uključi izbor osobe koja će upravljati vašim finansijama ako vam zatreba pomoć ili ako postanete nesposobni. U slučaju da vam je potrebna finansijska pomoć u pokrivanju medicinskih troškova ili troškova smeštaja u staračkom domu, dogovorite se sa svojim rođacima koji će preuzeti ovu odgovornost u zamenu za nasledstvo.

PIO fond
PIO fondfoto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

Višak slobodnog vremena

Tokom radnog veka naš život je ispunjen radnim, roditeljskim i drugim obavezama, a slobodnog vremena nam po pravilu nedostaje. Ali kada date otkaz, odjednom imate mnogo vremena. Da li ste zaista razmišljali kako ćete to ispuniti u penziji?

Da biste održali vitalnost, važno je da svoje slobodno vreme u penziji planirate jednako temeljno kao što planirate svoje finansije. Zamislite posao sa skraćenim radnim vremenom koji biste želeli da radite i koji vam neće biti veliki teret. Možete posvetiti više vremena hobijima koje ste do sada imali i proširiti svoja interesovanja na neke nove. Ili se možete vratiti u školu. Postoje različiti kursevi i obrazovni programi za starije osobe koji su često besplatni ili uz minimalnu naknadu.

Potcenjivanje inflacije

Jedna od zamki u planiranju prihoda za penzionisanje je ignorisanje inflacije. Iako su penzije iz obaveznog osiguranja donekle prilagođene rastu troškova života, u periodu visoke inflacije pad kupovne moći može ozbiljno da ugrozi vaš životni standard.

Stoga, prilikom kreiranja penzijskog plana i budućih penzijskih prihoda, uzmite u obzir prosečnu inflaciju i procenite realnu vrednost penzijske štednje i investicionog portfelja.

Doživeti stotu

Finansijski stručnjaci upozoravaju da je potcenjivanje očekivanog životnog veka jedna od najozbiljnijih zamki u planiranju penzionisanja. Prosečan životni vek se povećava i što duže živite, potrebna vam je veća penziona štednja da biste živeli pristojan život. Pogotovo kada se imaju u vidu povećani troškovi zdravstvene zaštite i staranja.

Bonus video:

01:33

SVE POTREBNE INFORMACIJE ZA PENZIONERE: Podeljeno u grupe, OVA STVAR JE PRESUDNA! Iz PIO Fonda detaljno o POVEĆANJU penzija

(Espreso / Tportal / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.