POŽURITE, JOŠ SAMO 2 DANA ZA PRIJAVU ZA POMOĆ DRŽAVE! Subvencije su dostupne svima, NE PROPUSTITE PRILIKU!
Automobili, Foto: Beta / Dragan Gojić

pomoć države

POŽURITE, JOŠ SAMO 2 DANA ZA PRIJAVU ZA POMOĆ DRŽAVE! Subvencije su dostupne svima, NE PROPUSTITE PRILIKU!

Za dobijanje subvencije za kupovinu električnih vozila prijave će moći da se podnose od 12. februara

Objavljeno:

Ostao je još samo ovaj vikend do datuma kada se primaju zahtevi za kupovinu električnih vozila uz pomoć subvencija države. Kao što je "Blic Biznis" prvi pisao, prijave će moći da se podnose od 12. februara (ponedeljak). Proveravali smo i koliko je do sada kupljeno automobila na ovaj način.

Prema podacima, u poslednje četiri godine pristiglo je 2.498 prijava za subvenciju. A ovako je trošeno:

- 2020. godine 120 miliona;

- 2021. godine 168 miliona;

- 2022. godine 260,5 miliona

- 2023. godine utrošeno je čak 444 miliona dinara, prema podacima Ministarstva za zašittu životne sredine.

Automobil
Automobilfoto: Profimedia

Prošle godine je od planiranih 444 miliona dinara za kupovinu ekološki prihvatljivih vozila potrošeno 97,59 odsto ili 433.27 miliona dinara.

Subvencije države iskoristilo je 348 fizičkih i 796 pravnih lica. Od ukupnog broja od 1.144 ekoloških prihvatljivih vozila nabavljenih uz subvenciju države najviše je prodato klasičnih hibrida 763, plug-in hibrida 69 i čisto električnih vozila 310. Kupljena su i dva električna motocikla.

Program subvencionisanja kupovine ekološki prihvatljivijih vozila započeo je 2020. kada je pomoć države iznosila 120 miliona dinara i kada je kupljeno 112 vozila. Godinu dana kasnije izdvojeno je 168 miliona dinara za subvencionisanje ovog projekta i kupljeno je 504 vozila od čega 64 električna.

U 2022. je kupljeno ukupno 715 eko vozila uz subvenciju države, ukupni fond je bio 260,5 miliona dinara, među kojima je bilo 158 električnih.

Pravo na subvenciju i ove godine mogu da ostvare fizička lica, preduzetnici i pravna lica, a zahtevi se podnose Ministarstvu zaštite životne sredine zaključno sa 31. oktobrom tekuće godine.

Kolika će subvencija biti zavisi od vrste vozila. Za kupovinu električnog mopeda ili lakog tricikla, sledi 250 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Za kupovinu električnih motocikala, motocikala sa bočnim sedištem, teških tricikala, lakih i teških četvorocikala – 500 evra.

Za električna putnička vozila sa najviše devet mesta za sedenje i električna teretna vozila čija je najveća dozvoljena masa do 3,5 tona, subvencije su 5.000 evra.

Novina u Uredbi je da je za ovu godinu, za razliku od prethodnih, pripisano subvencionisanje nabavke isključivo električnih automobila, odnosno, bez hibrida.

Električni automobil
Električni automobilfoto: RINA

Vodič za podnošenje zahteva za subvenciju za kupovinu novog električnog vozila možete pronaći u našem posebnom tekstu.

Banke će deliti kredite za e-vozila?

Podsetimo, Aleksandra Đurđević Predsednica Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova rekla je za "Blic Biznis" da će biti potrebno ulagati i u infrastrukturu, za šta već ima najava, ali i da će se menjati tržište u smislu novih proizvoda popust raznih bankarskih olakšica kako bise zaokružio ceo sistem ove rastuće industrije.

"Čak 160 brzih punjača za ovu godinu, to je jako dobro jer infrastruktura može ozbiljno pogurati ovaj sektor. Puno razgovaramo o ovoj temi i da svako ima svoje inicijative, odnosno da svaka kompanija radi na elektrifikaciji. Važno je da predstavnici brendova lokalno rade sve što mogu. Takođe i finansijske institucije imaju brojne inicijative širom sveta, vidimo da se polako priče prenose da će određene banke izaći sa nekim posebnim pogodnostima za kupovinu e- automobila što je zapravo ukupno sve ekosistem koji nam je potreban. Naravno, na vrhu je edukacija. Ta vozila se malo drugačije održavaju ali su odlična za vožnju. To je jedna lepa budućnost koja je pred nama", navela je ona.

Bonus video:

01:27

KADA UKRSTIMO REGISTRE ZNAĆEMO KO OBRAĐUJE, A KO DAJE U ZAKUP! Ministarka poljoprivrede: Subvencije će završiti na PRAVOM MESTU

(Espreso/ Blic/ V.B/ Prenela V.A)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.