KAKO IZVADITI PENZIONERSKU KARTICU I KOJE SU SVE POGODNOSTI? Upuststva za penzionere koji je JOŠ NISU IZVADILI
Penzioneri, Foto: Ana Paunković

PENZIONERI

KAKO IZVADITI PENZIONERSKU KARTICU I KOJE SU SVE POGODNOSTI? Upuststva za penzionere koji je JOŠ NISU IZVADILI

Zahtev za izdavanje Penzionerske kartice penzioneri mogu podneti elektronski na sajtu Fonda PIO ili u filijali tog Fonda

Objavljeno:

Penzioneri već uveliko mogu da, uz Penzionerske kartice, ostvare brojne popuste.

Naši najstariji sugrađani su najzainteresovaniji za popuste na lekove, prehrambene proizvode i kućnu hemiju, ali i tehničku robu, usluge institucija kulture, sportske aktivnosti…

Da podsetimo, kako se navodi na sajtu PIO Fonda, Penzionerska kartica nove generacije služi za dokazivanje statusa korisnika prava u svakoj situaciji kada je potrebno da se to učini, bez potrebe da se pokaže ček od penzije, izvod iz banke ili rešenje o ostvarivanju prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja.

Pored navedenog, Penzionerska kartica omogućuje korisniku da ostvari popuste prilikom plaćanja roba ili usluga u firmama s kojima je Fond PIO potpisao sporazume o saradnji.

Osim toga, po osnovu potrošnje uz Penzionersku karticu, korisnik ostvaruje pravo na bodove, po osnovu kojih može ostvariti dodatne pogodnosti i popuste u javnim preduzećima, institucijama, ustanovama kulture, sportskim ustanovama, bankama, banjama i sl.

PIO fond
PIO fondfoto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

Kako izgleda prijava

Zahtev za izdavanje Penzionerske kartice penzioneri mogu podneti elektronski na sajtu Fonda PIO ili u filijali tog Fonda gde će zaposleni u Fondu pomoći penzionerima i za njih popuniti elektronski zahtev.

Za prijavu je potrebna samo lična karta, a čitava procedura traje do dva minuta.

Kartice se preuzimaju na šalterima Fonda PIO kojih ima 170 širom Srbije. PIO Fond će obavestiti penzionere telefonom ili mejlom, u zavisnosti za šta se korisnik bude odlučio prilikom prijave, kada njihove penzionerske kartice budu u filijali spremne za preuzimanje.

U ovaj projekat Fonda uključuje se šira društvena zajednica, pre svega Vlada, lokalne samouprave, društveno odgovorni privredni subjekti i preduzetnici koji će obezbediti posebne popuste penzionerima koji pri plaćanju roba i usluga prilože Penzionersku karticu, kao i javna preduzeća, privredna društva i institucije koje će da obezbede mogućnost ostvarivanja benefita po osnovu bodova.

Gde se vadi penzionerska kartica

Počev od 15. marta 2023. godine, preko portala PiO Fonda, kao i u svim organizacionim jedinicama Fonda, na šalterima Banke Poštanska štedionica i šalterima JP Pošta Srbije korisnici se mogu prijaviti za Penzionersku karticu.

Prijava je elektronska i možete je obavitii iz svojih domova, preko mobilnog telefona ili računara, unosom JMBG i broja mobilnog telefona u aplikaciju.

Kada Penzionerska kartica bude izrađena i personalizovana, PIO fond će poslati poruku na mobilni telefon, koji ste dostavili prilikom prijave, kako biste došli u filijalu Fonda radi preuzmanja ili će vam dostaviti poštom na kućnu adresu.

1 / 6 Foto: Beta/Dragan Gojić

Gde se preuzima penzionerska kartica

Preuzimanje Penzionerske kartice, uz važeći lični identifikacioni dokument, vrši se u organizacionoj jedinici Fonda koja korisniku Penzionerske kartice vrši isplatu ostvarenog prava. Preuzimanje Penzionerske kartice korisnika prava – raseljenog lica sa teritorije AP Kosovo i Metohija, vrši se u organizacionoj jedinici Fonda prema mestu prebivališta, odnosno boravka korisnika Penzionerske kartice.

Preuzimanje Penzionerske kartice, korisnik prava može izvršiti lično, preko zakonskog zastupnika ili punomoćnika.

Lice koje preuzima Penzionersku karticu dužno je da potpiše Izjavu o preuzimanju Penzionerske kartice, podseća B92.

Kada vaša kartica bude personalizovana, dobićete poruku na mobilni telefon da je možete preuzeti u filijali, službi filijale ili ispostavi najbližoj po mestu prebivališta. Napominjemo da je Fond uveo i mogućnost dostave kartica prekko Pošte, kao preporučene pošiljke, tako da u ovom momentu postoji i mogućnost dostave na kućnu adresu.

Korak po korak: Kako da podneste zahtev za izradu penzionerske kartice

1. Najpre treba da otvorite sajt pio fonda: www.pio.rs

2. Nakon što se otvori stranica fonda PIO, kliknite na ikonicu koja prikazuje penzionersku karticu

3. Nakon klika na pomenutu ikonicu otvoriće se nova stranica na kojoj ćete klikniti na polje “podnošenje prijave”.

4. Nakon što ste kliknuli na polje “podnošenje prijave”, otvoriće se formular za unos podataka sa jasno naznačenim nazivom za unos traženih podataka, JMBG, broj mobilnog telefona ili mejl adrese, tena kraju treba kliknuti na polje “Pošalji zahtev”.

Takođe će se otvoriti polje koje će tražiti da potvrdite tačnost unetih podataka i to ćete uraditi klikom.

Ukoliko se nalazite u bazi podataka fonda PIO izaći će vam poruka “uspešno ste podneli prijavu”.

Ukoliko prilikom podnošenja ovog zahteva dobijete poruku “Nismo Vas pronašli u bazi podataka, obratite se vašoj matičnoj filijali“, to znači da se uneti podaci ne podudaraju sa podacima u bazi fonda PIO i da podnosilac ovog zahteva treba da ode lično do svoje matične filijale/službe radi uvida u svoje podatke i podnošenja zahteva za izradu Penzionerske kartice.

Popusti i ostale pogodnosti koje nudi penzionerska kartica

PIO Fond je objavio kompletan spisak mesta na kojima će penzioneri imati popuste, kao i koliko će ti popusti iznositi.

Popusti se odnose na razne oblasti, kao što su putovanja, boravak u banjama, apoteke, auto servisi, prodavnice, zdravstvene ustanove, ustanove kulture, restorane, bazene.

Penzionerska kartica za sve koji su se prijavili počela je da važi od 1. oktobra. Iznosi popusta kreću se od 2 do 66 odsto.

Kompletan spisak popusta možete se pročitati na sajtu PIo Fonda kao i u aplikaciji Penzionerska kartica, koju možete preuzeti na svom mobilnom telefonu.

Na sajtu se mogu pretražiti popusti i pogodnosti po kategoriji i po opštini odnosno gradu.

Penzionerska kartica
Penzionerska karticafoto: Printscreen/PIO fond

Nova penzionerska kartica: Šta još treba znati

Korisnik koristi Penzionersku karticu pokazivanjem prilikom plaćanja roba i usluga na prodajnom mestu. Kasir skenira kod kartice, koji se očitava na fisklanom računu i time označava da se taj račun umanjuje za popust koji je ta firma predvidela sporazumom koji je potpisala sa Fondom PIO.

Korisnik može ostvariti popust, poklon i sl. kod davaoca pogodnosti. Osim toga, korisniku Penzionerske kartice Fond dodeljuje bodove koje kasnije može iskoristiti za ostvarivanje dodatnih pogodnosti kao što su javna preduzeća, ustanove kulture, sportske ustanove i ostala pravna lica koja nisu u sistemu fiskalizacije.

Dodeljeni bodovi se ne mogu zameniti za novčana sredstva, ali se mogu sakupljati prenošenjem iz meseca u mesec. Uvid u stanje bodova korisnicima je dostupan na mobilnoj aplikaciji „Penzionerska kartica“, gde im je, takođe, ponuđen i pregled svih davalaca pogodnosti s kojima je Fond potpisao sporazume, kao i pregled popusta koje nude.

Za utrošenih 500 dinara na navedeni način, korisniku Penzionerske kartice Fond dodeljuje 1 bod.

Bonus video:

00:50

Najstariji Novosađani penzionerske kartice će moći da se koriste u skoro svim trgovinskim lancima

(Espreso / Penzionisani / Vesna Pejčić / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.