PLJUŠTAĆE NOVČANE KAZNE! Ukoliko ste radili za Prvi maj, imate ZAKONSKO PRAVO na uvećanu ZARADU!
Foto: Thinkstock

oštro

PLJUŠTAĆE NOVČANE KAZNE! Ukoliko ste radili za Prvi maj, imate ZAKONSKO PRAVO na uvećanu ZARADU!

Svi poslodavci koji su svojim zaposlenima uskratili prvomajske praznike a da im za to nisu isplatili uvećanu zaradu koja je Zakonski propisana, biće novčano kažnjeni
Objavljeno:

Svi građani koji su imali posla u ministarstvima, opštinama, bankama ili poštama, morali su to da odlože do danas. S druge strane, privatnici širom Srbije, radili su i za praznike. Tržni centri, supermarketi, kafići, apoteke, pekare, trafike imali su uobičajeno radno vreme.

foto: Reuters

- Nismo primetili da je Prvi maj, za nas koji radimo kod privatnika to ne važi - kaže jedan od radnika koji nije imao slobodan dan.

Prva dva dana maja, u domovima zdravlja radile su samo dežurne službe. Vozila javnog gradskog prevoza saobraćala su po nedeljnom redu vožnje.

foto: Marina Lopičić

- Kad su praznici potrebno je da se održava minimum saobraćaja da bi narod mogao da dođe i ode do sela. Pitanje je da li vam je to plaćeno - kaže Zvezdan Vuković, vozač autobusa.

Inspektorat za rad je tokom praznika pojačao kontrolu poslodavaca. Podsećaju da zaposleni imaju pravo na uvećanu zaradu u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu – za rad na dan praznika, iznosi najmanje 110 odsto od osnovice.

Napominju da, ukoliko se utvrdi da radnici nisu plaćeni kako propisuje Zakon o radu, novčana kazna za poslodavca je od 600.000 do milion i po dinara, a za preduzetnika do 400.000 dinara.

(Espreso.co.rs / Opozicionar)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.