SADA SU DOSTUPNI OBRASCI ZA JEDNOKRATNU POMOĆ: Evo ko može da preda ZAHTEV ZA SUBVENCIJU i koji je rok
Šalter, Foto: Dado Đilas

RETKE BOLESTI

SADA SU DOSTUPNI OBRASCI ZA JEDNOKRATNU POMOĆ: Evo ko može da preda ZAHTEV ZA SUBVENCIJU i koji je rok

Na poslednjoj sednici Vlade usvojena su tri zaključka kojima se omogućava sticanje prava na subvenciju po tri osnova

Objavljeno:

Vlada je nedavno usvojila zaključke o dodatnoj podršci obolelima od retkih bolesti i njihovim porodicama. Povećan je i budžet za njihovo lečenje, ove godine predviđene su 7,2 milijarde dinara. Ministarka za brigu o porodici i demografiju prof. dr Darija Kisić rekla je za RTS da je pri tom ministarstvu osnovana i Uprava za retke bolesti jer se uvidelo da je potrebna i jedna sistematska podrška obolelima.

Na poslednjoj sednici Vlade usvojena su tri zaključka kojima se omogućava sticanje prava na subvenciju po tri osnova kada su u pitanju osobe obolele od retkih bolesti.

Od danas su na sajtu dostupni obrasci zahteva kao i procedura na koji način može da se stekne ovo pravo. Naime, potrebno je da se popuni odgovarajući zahtev nakon verifikacije postojanja dijagnoze retke bolesti u registru za retke bolesti, izdaju se rešenja“, rekla je ministarka Darija Kisić.

Darija Kisić
Darija Kisićfoto: © ATA Images

Oni tim rešenjima stiču prava za jednokratnu finansijsku podršku u vrednosti od 25.000 dinara, pravo na vaučere za kupovinu suplemenata u vrednosti 35.000 dinara i vaučere za vanjsko lečenje i rehabilitaciju ove grupe pacijenata.

Ne postoji rok za popunu obrazaca i praktično svi koji se nalaze u registru za retke bolesti mogu da predaju zahtev.

Osnovana je i Uprava za retke bolesti jer se uvidelo da je potrebna i jedna sistematska podrška obolelima kako bi se poboljšao kvalitet života ovih porodica, ističe ministarka.

“Praktično kroz ovu našu organizacionu jedinicu, na dnevnom nivou, imamo posetioce koji žele da se informišu za različite vrste sticanja prava. Tako da više desetina porodica je do sada bilo u našem ministarstvu i to jeste upravo ideja da budemo dostupni i da omogućimo ovim porodicama da kroz različite izazove sa kojima se nose da što jednostavnije i lakše prođu“, navela je Darija Kisić.

Bonus video:

03:10

AKO NEMATE NOVAC, PROBLEMI OKO POROĐAJA SU VEĆI Usijana atmosfera u emisiji zbog slučaja Marice: Koliko žena deli ovo iskustvo?

(Espreso / RTS / Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.