KOJA SU NAJTRAŽENIJA ZANIMANJA PREMA PROCENI VEŠTAČKE INTELIGENCIJE? Ovi poslovi vam garantuju VRHUNSKU ZARADU
AI, Foto: Promo

POSLOVI ZA POŽELETI

KOJA SU NAJTRAŽENIJA ZANIMANJA PREMA PROCENI VEŠTAČKE INTELIGENCIJE? Ovi poslovi vam garantuju VRHUNSKU ZARADU

Veštačka inteligencija, održivost i sajberbezbednost se sve više traže, navedeno je u poslednjem izveštaju LinkedIn-a o perspektivama tržišta rada za 2024. godinu.

Objavljeno:

Tržište rada prolazi kroz ubrzanu transformaciju u Evropi, a konkurencija za poslove je udvostručena prošle godine. Pojavljuju se nove pozicije koje nisu postojale poslednjih 20 godina, pokazalo je istraživanje LinkedIn-a.

Kada je reč o godini koja je pred nama, najbrže rastuće pozicije su su vezi sa održivošću, veštačkom inteligencijom i razvojem poslovanja, predviđa ova platforma koja je specijalizovana za zapošljavanje.

traženi poslovi
traženi poslovifoto: Caiaimage/Paul Bradbury / Caia Image / Profimedia

LinkedIn je sproveo istraživanje tako što je ispitao milione poslove koje su započeli njegovi članovi u periodu između 1. januara 2019. i 31. jula 2023. godine, kako bi izračunao stope rasta za svaku poziciju.

Pokazalo se da dve trećine (67 procenata) profesionalaca u Evropi razmišlja o promeni posla ove godine, iako postoji rastuća konkurencija na tržištu.

Tokom 2022. godine, postojalo je svega jedno otvoreno mesto na otprilike svake dve osobe koje aktivno apliciraju u Velikoj Britaniji i Francuskoj na LinkedIn-u, a sada je jedno otvoreno mesto na prosečno četiri kandidata.

Trideset sedam procenata evropskih profesionalaca navodi da teži većim zaradama da bi se suočili sa krizom rastućih troškova, dok 19 procenata ističe da imaju više samopouzdanja i da žele da pronađu nove uloge kako bi napredovali u karijeri.

KOJI POSLOVI SE TRAŽE?

U zavisnosti od zemlje do zemlje, razlikuju se najbrže rastući poslovi u Evropi, ali zajednički trend pokazuje da su veštačka inteligencija (AI), održivost i sajberbezbednost oblasti koje rastu, dok se kompanije bore da uhvate korak sa ovim trendovima koji utiču na ekonomiju.

Neke od pozicija koje se traže su: menadžer održivosti, inženjer za veštačku inteligenciju i analitičar sajberbezbednosti.

- Kako ulazimo u 2024. godinu, jasno je da su veštačka inteligencija i održivost dva glavna faktora koja preoblikuju tržište rada i da poslodavci pojačano nastoje da pronađu radnike sa veštinama koje su za to potrebne - rekao je direktor za Evropu i Latinsku Ameriku u LinkedIn-u Džoš Graf i dodao: Poslovi u ovim oblastima uključuju neke od najbrže rastućih pozicija u Evropi.

Kada je reč o poslovima u Velikoj Britaniji, pet najtraženijih pozicija su: menadžer održivosti, predstavnik za razvoj prodaje, analitičar osiguranja (osoba koja procenjuje pojedince i poslove kako bi odredila nivo rizika), glavni službenik za prihode i zubni terapeut.

Kako upariti veštine sa pozicijama u svetu rada koji se menja?

Izveštaj takođe ukazuje da mnogi profesionalci imaju problem s tim da pronađu formulu kako da upare svoje sposobnosti sa otvorenim pozicijama, s obzirom da se promene dešavaju veoma brzo.

Povrh svega, 55% menadžera za zapošljavanje širom Evrope veruje da njihovim kompanijama nedostaju kandidati sa veštinama zato što im nedostaju tradicionalne kvalifikacije.

AI
foto: Promo

- Mnogi od ovih poslova nisu ni postojali pre 20 godina, a s obzirom na to da tržište nastavlja da se brzo menja, prilagodljivost mora da bude prioritet za poslovne lidere - naveo je Graf.

Često su inicijative za učenje i razvoj posmatrane kao dobrodošle, ali sada će za privlačenje i zadržavanje talenata, ali i za osiguranje da radna snaga zaista ima potrebne veštine u promenljivom svetu rada biti ključne inicijative za poboljšanje i promenu veština i znanja.

Bonus video:

00:21

Posao u Berlinu za početnike

(Espreso/Kurir/Euronews/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.