GRAĐANI SRBIJE DOBILI DVE VAŽNE USLUGE: Ovo će nam OLAKŠATI dosta TOGA, evo o čemu se RADI!
Devojka koristi laptop/ ilustracija, Foto: Profimedia

obratite pažnju!

GRAĐANI SRBIJE DOBILI DVE VAŽNE USLUGE: Ovo će nam OLAKŠATI dosta TOGA, evo o čemu se RADI!

Proces digitalizacije deo je sveukupnog procesa reforme javne uprave u Srbiji

Objavljeno:

Srbija je, uz pomoć reforme javne uprave koju vrši uz podršku Evropske unije dobila dve važne usluge - Obaveštenja o isteku dokumenata i eTuristu čiji je cilj da se građani na vreme obaveste kada im ističu dokumenta, odnosno da građani imaju pristup kvalitetnoj bazi podataka o ugostiteljima.

Usluga obaveštavanja građana o isteku dokumenata uvedena je 13. decembra prošle godine zahvaljujući saradnji MUP-a i kancelarije za IT i eUpravu i zahvaljujući njoj građani registrovani na portalu elektronske uprave dobijaće obaveštenja o isteku roka važenja lične karte, pasoša, vozačke dozvole i registracione nalepnice putem mejla, SMS ili Viber poruke.

Načelnik Odeljenja za registraciju vozila i vozačke dozvole Uprave za upravne poslove MUP Dalibor Drobnjak rekao je da je usluga uvedena jer se često dešavalo da građani zovu, da krenu na neko putovanje, odmor i da tek onda kada dođu do graničnog prelaza vide da im je ili istekla lična karta ili pasoš ili registracija, zbog čega su bili u nezavidnoj situaciji da moraju da se vraćaju i da podnose nove zahteve za dobijanje dokumenata.

Prema njegovim rečima, putem nove usluge građani će dobijati obaveštenja dva puta - za ličnu kartu, prvo obaveštenje se dostavlja 30 dana, a drugo 15 dana pre isteka važenja lične karte, za pasoš, prvo obaveštenje se dostavlja sedam meseci, a drugo obaveštenje 30 dana pre isteka važenja pasoša, dok se za vozačku dozvolu i registracionu nalepnicu prvo obaveštenje dostavlja 30 dana, a drugo 10 dana pre isteka važenja vozačke dozvole odnosno registracione nalepnice.

"Usluga je trenutno dostupna građanima koji su registrovani na portalu eUprave, a za sve gađane koji nisu registrovani, uslov je da se prvo registruju na portalu eUprave i na taj način će im biti omogućeno da im obaveštenja o isteku važenja dokumenata budu dostavljena na i mejl adresu, SMS porukom ili putem Vajbera", rekao je Drobnjak.

On je dodao da je MUP sa 172 usluga na portalu elektronske uprave vodeće ministarstvo kada su u pitanju usluge na tom portalu, a da građanima znači da mogu na što jednostavniji i brži način, da dođu do dokumenata bez toga da odlaze po više puta u policijske uprave, policijske stanice gde čekaju redove i podnose zahteve.

"Konkretno ova usluga znači građanima da budu na vreme obavešteni i o isteku roka da bi mogli blagovremeno da podnesu zahtev za izdavanje ličnih dokumenata odnosno da produže registraciju vozila i time ispuni svoju zakonsku obavezu, a da spreče i da dođu u nezavidnu, nezgodnu situaciju", rekao je Drobnjak.

Kada se radi o uslugi eTurista, cilj njenog uvođenja i formiranja centralnog informacionog sistema u oblasti ugostiteljstva i turizma je bio da se na jednom mestu formira kvalitetna baza podataka o ugostiteljima i ugostiteljskim objektima, odnosno da na jednom mestu postoje svi ugostitelji koji obavljaju tu delatnost i da postoje svi podaci koji su neophodni o objektima u kojima se pruža ugostiteljska usluga, bez obzira o kojoj vrsti ugostiteljstva odnosno o kojoj kategoriji objekata se radi.

Pomoćnici ministra turizma i omladine Dunja Đenić podseća i da je obaveznost evidentiranja predviđena Zakonom o ugostiteljstvu.

Dokumenta / ilustracija
Dokumenta / ilustracijafoto: Printscreen / RTS

Kako kaže prilikom uvođenja usluge ideja je bila da na jednom mestu imamo kvalitetnu bazu podataka sa svim ugostiteljima da može da se kaže da možemo odatle dobiti informacije o kapacitetu, o broju individualnih ležajeva sa kojim raspolažu, ali i da se za te ugostiteljske objekte odnosno za te ugostitelje vrši evidencija korisnika usluge.

"Na osnovu evidencije svih korisnika usluge mi možemo da dobijemo egzaktne podatke o zauzeću određenog kapaciteta kao i o broju i procentu posećenosti u određenim lokacijama za koje je to nama u određenom trenutku važno", rekla je Đenić.

Prema njenim rečima, može da se kaže da svaki turista može da dobije informaciju, ukoliko mu je to potrebno, da li se određeni objekat koji je našao na bilo kojoj vrsti i načinu oglašavanja prilikom bukiranja smeštaj nalazi u toj bazi.

"Kada kažemo nalazi u bazi odnosno nalazi u eTuristi to je nešto što pruža sigurnost i legalnost obavljanja te usluge. Znači turista na taj način može da bude siguran da je zaista koristio usluge ugostiteljskog objekta koji legalno posluje, koji je evidentiran u skladu sa zakonom, bilo da govorimo o pravnim licima da li su registrovani u APRu ili govorimo o fizičkim licima koji pružaju usluge smeštaja, da li su evidentirani i da li su kategorizovani", rekla je ona.

Prema njenim rečima, veoma je bitno za sve turiste da kada dođu u Srbiju kvalitet usluge koji dobijaju bude onakav kao što je ugostitelj oglasio da može da pruži, da mu se te usluge kao takve i pruže i da je taj objekat legalan.

Ona dodaje da turističke organizacije mogu da dobiju pravi i u realnom vremenu podatak koliko je evidentiranih objekata na njihovoj teritoriji, jer kada raspolažu sa takvim podatkom oni mogu da kreiraju politiku razvoja pre svega na lokalu tako da spoznaju šta su to potrebe lokalne zajednice odnosno u kom pravcu treba da se razvija turizam, šta je to što toj sredini nedostaje.

"Mi imamo veliki broj lokalnih zajednica odnosno JLS koje imaju jedan ili nemaju nijedan hotel, kada govorimo o ugostiteljskim smeštajima i kada pričamo o tome oni mogu da kreiraju svoju politiku spram toga", rekla je Đenić.

Ističe da ne treba zaboraviti drugi deo sistema, koji je takođe važan, a koji se odnosi na rad turističkih agencija i podseća da je 1. oktobra prošle godine u rad pušten i novi modul eTuriste, centralnog informacionog sistema koji se odnosi direktno i isključivo na rad turističkih agencija.

To znači, kaže ona, d su time turističke agencije u obavezi da isti kao takav obavezno koriste u skladu sa Zakonom o turizmu i to na način da u eTuristi vrše evidencije svih važnih ugovora, pre svega ugovora o posredovanju, ugovora sa trećim licima kojima su poverena pružanja usluga i što je najbitnije jeste evidencija svih prodatih turističkih putovanja odnosno turističkih aranžmana.

"Na taj način mi vidimo i promet koji se ostvaruje odnosno koji broj turističkih putovanja je jedna agencija prodala, a sa druge strane ključni benefit koji takav modul sa sobom nosi jeste benefit koji imamo za naše turiste odnosno za putnike. Putnici će na ovaj način moći da se uvere u validnost izdatih potvrda o garanciji putovanja i to je ono što je ključno", rekla je Đenić.

Prema njenim rečima, sa jedne strane sa tim novim modulom obavezujemo agencije da vrše svoje evidencije kroz ovaj sistem u koji Ministarstvo ima uvid, a sa druge strane omogućava se svakom našem putniku da izvrši proveru validnosti te dokumentacije koju je njemu turistička agencija dala, što do sada to nije bilo moguće.

"Potvrde o garanciji putovanja koje, između ostalog, i služe putnicima za eventualno obeštećenje svojih prava u slučaju neispunjenja ugovora do sada su se rešavale na neki drugi način i putem drugih sistema, a sada kada imamo jedan državni e sistem sve potvrde o garancijama putovanja će se izdavati isključivo kroz eTuristu i to je zaista jedan impozantan vid sigurnosti za naše turiste, rekla je ona.

Dodaje da je za rad eTuriste važno dodati da su vaučeri za odmor u Srbiji ne samo afirmisali naše domaće turiste da letuju odnosno provode svoj odmoru u Srbiji, već su sa druge strane i podstakli da se veći broj ugostitelja prijave na šemu za korišćenje tih vaučera odnosno za pružanje usluga putem vaučera.

Prema njenim rečima, uslov da pružaju ugostiteljske usluge putem korišćenja vaučera bio je da prevashodno budu evidentirani odnosno registrovani i u eTuristi, čime je ne samo omogućeno građanima da koriste po nekim smanjenim cenama ugostiteljske usluge, već su afirmisani i podstaknuti one koji žele da se bave ugostiteljskom delatnošću da se legalizuju.

"Jer da bi mogli da budu deo ovog sistema moraju da budu legalni. Sa te strane smo imali izuzetan napredak u broju evidentiranih fizičkih lica koja pružaju ugostiteljske usluge jer je najveći broj domaćinstava i onih ugostitelja koji pružaju ugostiteljske usluge smeštaja pre svega u apartmanima, kućama pa i seoskim turističkim domaćinstvima te smo imali uvećanje broja registrovanih i evidentiranih fizičkih lica pružaoca usluga kada smo krenuli sa samim vaučerima za odmor u Srbiji", zaključila je ona.

Proces digitalizacije deo je sveukupnog procesa reforme javne uprave u Srbiji koja se sprovodi uz kontinuiranu podršku Evropske unije.

Bonus video:

01:00

DIGITALNI ZELENI SERTIFIKAT OD SUTRA I U POŠTAMA SRBIJE

(Espreso / Agencije/ Prenela M.L.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.