MINISTARSTVO OBJAVILO JOŠ JEDAN PLAN POZIVA: Sve počinje u februaru
Šalter, Foto: Beta / Ljiljana Stupar

POLJOPRIVREDA

MINISTARSTVO OBJAVILO JOŠ JEDAN PLAN POZIVA: Sve počinje u februaru

Za prvu polovinu 2024. godine planirano je i raspisivanje poziva za Meru

Objavljeno:

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je plan poziva za IPARD 3 program za 2024. godinu i prema planu ovaj investicioni period trajaće sve do 2027. godine.

Prvi poziv je moguć već u februaru, za kada je najavljeno raspisivanje poziva za Meru 1 – investicije u fizičku imovinu poljoprivrednih gazdinstava.

Ova mera podrazumeva izgradnju i opremanje, uključujući podizanje novih proizvodnih zasada voća. Prema najavi, raspisivanje poziva se očekuje u periodu od 12. februara do 12. aprila, a ukupni budžet predviđen za ovaj poziv biće oko 6,5 milijardi dinara.

Za prvu polovinu 2024. godine planirano je i raspisivanje poziva za Meru 3 – investicije u fizičku imovinu koje se tiču prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva, piše Politika.

Do kraja godine, prema najavama, poljoprivrednike očekuje mogućnost da konkurišu za još dve mere, a u decembru bi ponovo trebalo da bude raspisan poziv za Meru 1, ali ovoga puta za nabavku traktora, za šta je do sada među njima vladalo najveće interesovanje.

1 / 3 Foto: RINA

Kroz konkurse iz evropskog pretpristupnog fonda u proteklim godinama veliki broj poljoprivrednika obnovio je vozne parkove. Za kupovinu novih savremenih traktora poreklom iz Evropske unije od početka korišćenja novca iz IPARD-a postoji najveća zainteresovanost.

U 2022. objavljeno je, kako se procenjuje, da je oko 80 odsto zahteva u okviru mere jedan upravo bilo podneto za njihovu kupovinu.

Podsetimo, u 2021. bio je sproveden konkurs za mehanizaciju, ali je bila isključena nabavka traktora jer je država u okviru subvencija iz domaćeg budžeta davala pomoć za njihovu nabavku uz uslov da su proizvedeni u Srbiji. Tada je tu mogućnost dobilo oko 1.500 poljoprivrednih proizvođača, uglavnom onih koji zbog malih površina koje obrađuju nisu mogli da ispune uslove i da konkurišu za novac iz IPARD fonda.

Zahvaljujući državnim subvencijama (50-65 odsto vrednosti traktora), kao i finansiranju preko dotadašnjih IPARD programa, za četiri godine od 2018. do 2021. poljoprivrednici u Srbiji kupili su 21.000 novih traktora.

Bonus video:

03:09

Mala poljoprivredna gazdinstva u zaječarskim selima

(Espreso / Biznis.rs/ Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.