DA LI SE VIŠE ZARADI SA FAKULTETSKOM ILI DIPLOMOM SREDNJE ŠKOLE? Nacionalna služba za zapošljavanje dala odgovor
Foto: Zorana Jevtić

zarada

DA LI SE VIŠE ZARADI SA FAKULTETSKOM ILI DIPLOMOM SREDNJE ŠKOLE? Nacionalna služba za zapošljavanje dala odgovor

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u Beogradu je bez posla oko 44.000 ljudi

Objavljeno:

Vozači u Srbiji mogu da zarade i do 350.000 dinara mesečno, vodoinstalateri 240.000, frizeri i pekari do 200.000. Prema poslednjim podacima Infostuda, najveći pad interesovanja je za IT stručnjake – potražnja je čak upola manja nego prošle godine za stručnjacima iz ove oblasti. Ekipa RTS-a je u Nacionalnoj službi za zapošljavanje proveravala da li je lakše zaposliti se sa diplomom visoke ili srednje škole.

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u Beogradu je bez posla oko 44.000 ljudi.

Željka Zelenović Vuković iz Nacionalne službe za zapošljavanje kaže da se najviše traže radnici u uslužnim delatnostima, građevinski radnici i prodavci.

Kasirka, Prodavnica
foto: Profimedia

"Što se tiče visokog obrazovanja traženi su ekonomisti, pravnici, informatičari. Dosta se zaposlilo prošle godine doktora, ali ih i dosta imamo na evidenciji", kaže Zelenović Vuković.

Kako se povećava cena rada

Poslednje istraživanje Infostuda pokazuje da je prethodne godine najveća ponuđena zarada za prodavca bila 250.000 dinara, a za komercijaliste 350.000. Magacioneri su mogli da zarade 150.000, vozači i do 350.000 dinara, frizeri i pekari 200.000, a za vodoinstalatera je ponuđena zarada od čak 250.000.

Frizer, šišanje
foto: Filip Plavčić

"Tržište rada funkcioniše kao bilo koje drugo tržište. Kada je smanjena ponuda nekih zanimanja, a velika tražnja za tim zanimanjima, jednostavno se cena rada povećava. U toj situaciji kada nemate dovoljan broj radnika, radnici mogu da biraju na koje će mesto, nastaje konkurencija između firmi gde se one nadmeću za radnike", rekao je docent na Ekonomskom fakultetu Marko Vladisavljević.

Stabilno tržište

Pi-ar menadžer Infostuda Miloš Turinski ističe da imamo stabilno tržište.

Miloš Turinski
foto: Printscreen/PrvaTV

"Nadamo se da ćemo u ovoj godini održati tu stabilnost i krajem ove ili početkom naredne početi sa rastom. Moramo da decentralizujemo tržište, poboljšamo uslove rada", navodi Turinski.

Najveće šanse da dobiju posao imaju niskokvalifikovani radnici - vozači, bravari, pekari, frizeri, vodoinstalateri, auto-mehaničari, kuvari. Ova zanimanja su deficitarna već skoro 10 godina. Sa srednjom stručnom spremom najveće šanse za posao imaju administrativni radnici i komercijalisti, zatim mašinski inženjeri i elektroinžinjeri.

Bonus video:

02:21

MAJSTORI ODLAZE, A DECA UPISUJU GIMNAZIJE Stručnjaci za Kurir TV: Posao se lako nalazi, zarada je dobra, A MLADI NI DA ČUJU

(Espreso/RTS/Prenela: N.J.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.