STIGLE NOVE VESTI IZ PIO FONDA: Ovaj datum je POSLEDNJI ROK, tiče se svih penzionera
PIO fond, Foto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

pomoć najstarijima

STIGLE NOVE VESTI IZ PIO FONDA: Ovaj datum je POSLEDNJI ROK, tiče se svih penzionera

Svi penzioneri koji žele besplatno u neku od banja koje su na spisku PIO fonda trebalo bi da se prijave na konkurs do 25. januara

Objavljeno: 08:41h

Raspisan je konkurs za besplatan boravak u banjama za ovu godinu, saopštio je PIO fond. Odvojeno je znatno više sredstava pa će i daleko veći broj penzionera sada moći da koriste besplatni oporavak.

Ove godine će znatno veći broj otići u banju, njih preko 20.000. Nova pogodnost je što će plaćen boravak imati i pratioci penzionera lošijeg zdravstvenog stanja.

Svi penzioneri koji žele besplatno u neku od banja koje su na spisku PIO fonda trebalo bi da se prijave na konkurs do 25. januara.

Pravo imaju svi korisnici penzija koje ne smeju da budu veće od 39.850 dinara, nemaju druga lična primanja i nisu počev od oglasa za 2020. godinu koristili ovu mogućnost.

1 / 7 Foto: Beta Dragan Gojić

Uslov je i da imaju prebivalište na teritoriji Srbije.

Kroz deset dana oporavka penzioneri će biti pregledani, obaviće potrebne analize i koristiće namenjene fizikalne terapije, kaže doktor Aleksandar Milošević, zamenik direktora Fonda PIO.

Milošević precizira ko ima pravo na pratioca sa plaćenim troškovima što je definisano izmenjenim pravilnikom.

„Svi ljudi koji imaju ostvareno pravo na tuđu negu i pomoć, a koji dobiju banju, imaju pravo na pratioca. Pratilac može biti rođak ili lice koje se brine o penzioneru“, rekao je u Jutarnjem programu RTS zamenik direktora PIO fonda.

Iz Fonda procenjuju da će se na besplatan oporavak, po ovogodišnjem oglasu, otići otpilike 21.000 penzionera, dok je prošle godine u banje upućeno oko 15.000 njih.

Isti uslovi u svih 25 banja

Milošević ističe da su ugovori potpisani sa 25 banja i da u svakoj banji penzioneri imaju iste uslove i prava.

„Prilikom dolaska u banju penzioneri bivaju podvrgnuti lekarskom pregledu, otvara im se istorija bolesti, pregledaju se osnovne laboratorijske analize, EKG i tokom boravka u banji mogu da koriste tri vrste fizikalnih terapija“, naglašava doktor Aleksandar Milošević.

Gde se podnosi zahtev

Prijave za oglas traju od 9. do 25. januara. Svi penzioneri bez obzira na to da li su starosni, invalidski ili porodični, mogu da podnesu zahteve za upućivanje korisnika penzija na rehabilitaciju.

Zahtev se podnosi u filijalama PIO Fonda ili udruženjima penzionera.

Početkom marta biće objavljena preliminarna, a sredinom marta konačna rang lista korisnika banja.

Starac, Penzioner, Deka, Deda
foto: Profimedia

Za prijavljivanje je potreban ček od penzije i medicinska dokumentacija, ukoliko je posedujete.

Dokumentacija se ne boduje već služi doktorima koji određuju banje, da penzionera ne pošalju u neku banju koja je kontraindikovana za njegovo zdravstveno stanje“ pojašnjava Milošević.

Svakako, medicinska dokumentacija nije neophodna, penzioner se jednostavno može prijaviti za oporavak.

Na spisku s kojima PIO Fond ima potpisan ugovor su i najpopularnije banje – Niška, Vrnjačka, Sokobanja…Tu su, između ostalog, i Gornja Trepča, Banja Koviljača, Bukovička Banja, Ribarska, Mataruška, Prolom banja, Vrdnik…

Bonus video:

03:55

AUU KAKAV PREOKRET! Penzioner gubio tokom celog kviza, pa na kraju POBEDIO STUDENTA ZA 3 BODA! Najprostije pitanje rešilo sve!

(Espreso/Penzionisani.rs/Preneo D.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.