PRAVDA ZA "MALOG ČOVEKA" Banka mora da vrati pare klijentu! Sud odlučio da je provizija za kredit NEZAKONITA!
Foto: Petar Lazović

Napokon

PRAVDA ZA "MALOG ČOVEKA" Banka mora da vrati pare klijentu! Sud odlučio da je provizija za kredit NEZAKONITA!

Sud presudio da banka ne sme da naplaćuje posebnu naknadu za obradu kredita jer su svi troškovi banke uključeni u kamatu, koja predstavlja jedinu cenu pozajmice
Objavljeno: 07:19h

Dobra vest za sve one koji su uzeli kredit i platili po nekoliko stotina evra ili franaka na ime fantomske bankarske usluge „obrada kredita“.

Pravnosnažnom presudom Višeg suda u Somboru banka mora da vrati klijentu oko 450 franaka.

foto: Stock

Uzimaju za svaki kredit

Toliko mu je naplatila na ime obrade zahteva za dobijanje kredita od oko 30.000 švajcarskih novčanica.

U Udruženju bankarskih klijenata „Efektiva“ kažu da je na ovaj način ukinuto pravo banke da naplaćuje proviziju za obradu kredita, od 0,5 do tri odsto, koju ona naplaćuje u gotovo svakom isplaćenom kreditu, bez obzira na vrstu kredita, njegovu valutu ili tip korisnika.

- Banke godinama unazad imaju praksu da od odobrenog iznosa kredita odbiju određenu proviziju, a što pravdaju troškom obrade kredita. Da je ova provizija nezakonita, potvrđuje član 1065 Zakona o obligacionim odnosima, koji definiše kamatu kao jedinu cenu pozajmljenog novca, bez mogućnosti naplate bilo kakvih provizija. Ovo je stav i sudova nekoliko zemalja Evropske Unije - kaže Dejan Gavrilović iz Udruženja.

Bez kontrole

Apsolutno je jasno, dodaje Gavrilović, da je ovo višegodišnja nezakonita praksa banaka u Srbiji i da Narodna banka Srbije na to gleda sa odobravanjem, jer godinama unazad ne preduzima ništa u cilju primoravanja banaka da rade u skladu sa zakonima.

KAKO NAS JOŠ DERU

- provizije za plaćanje komunalnih i sličnih računa 10-100 dinara - naknada za vođenje kredita 0,1 odsto - odobravanje dozvoljenog minusa nekoliko stotina dinara - održavanje tekućeg računa 100-400 dinara

(Espreso.co.rs/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.