PLATA 5.000 EVRA, I TO U SRBIJI? Ovi stručnjaci mogu da zarade OGROMAN NOVAC, plaćeni su daleko iznad PROSEKA...
Foto: Antonio Guillen Fernández / Panthermedia / Profimedia

PAŽLJIVO PROČITAJTE

PLATA 5.000 EVRA, I TO U SRBIJI? Ovi stručnjaci mogu da zarade OGROMAN NOVAC, plaćeni su daleko iznad PROSEKA...

Zaposleni u IT sektoru primaju ogromne plate u odnosu na prosek u Srbiji, ali i one variraju od pozicije do pozicije

Objavljeno:

Zanimanja u IT sektoru odavno “prati glas” da su dobro plaćena i da radnici zarađuju daleko više od proseka, a to pokazuje i najnovije istraživanje u ovoj industriji. Tako gotovo svi zaposleni u IT sektoru u Srbiji zarađuju više od 1.000 evra, a najbolji stručnjaci mogu da zarade i pet puta više.

Zaposleni u IT sektoru primaju ogromne plate u odnosu na prosek u Srbiji, ali i one variraju od pozicije do pozicije.

Ubedljivi lider po visini zarade u ovoj industriji je softverski arhitekta, koji na mesečnom nivou zarađuje i po 5.000 evra, i to u Srbiji.

I po visini plate je jasno da ovaj posao ne može raditi svako, zapravo može malo ko. Softverski arhitekta zapravo je vrhunski stručnjak koji je odgovoran za donošenje odluka prilikom razvoja nekog IT proizvoda – odlučuje koja će se tehnologija koristiti, kakav je vremenski plan razvoja, kako će izgledati saradnja između različitih timova koji rade na projektu…

Ipak, iako ova pozicija deluje veoma primamljivo, teško je uopšte zaposliti se na ovom radnom mestu. Primera radi, ko nema nekoliko godina radnog iskustva u IT sektoru, recimo pet, još neće moći da se zaposli na poziciji softverskog arhitekte.

Frilenser, Frilens, Frilenseri, Računar, Kompjuter, Rad od kuće
foto: Yulia Koltyrina / Alamy / Alamy / Profimedia

Softverski inženjeri visoko na lestvici

To radno mesto nije uzeo u obzir srpski portal HelloWorld. Njegovo istraživanje pokazalo je da najviše novca na mesečnom nivou zarađuju softverski inženjeri.

Ovi radnici, koji zapravo dizajniraju, konstruišu, testiraju i održavaju softvere, u proseku zarađuju od 1.807 do 1.985 evra, odnosno od oko 212.000 do 233.000 dinara.

Po visini plate slede zatim projektni menadžeri, zaposleni koji su zapravo zaduženi za organizaciju, planiranje i kontrolu projekata.

Njihove zarade u Srbiji kreću se od 1.414 do 1.765 evra, dakle od oko 166.000 do 207.000 dinara.

Kompjuter, Laptop, Muškarac, Posao, Programer
foto: Profimedia

QA specijalisti i test inženjeri takođe zarađuju više od 1.000 evra

Profesije u IT sektoru, u kojima se na mesečnom nivou takođe zarađuje više od 1.000 evra su QA specijalisti i test inženjeri.

Što se tiče QA (Quailty Assurance) specijalista, odnosno stručnjaka za osiguranje kvaliteta, njihov posao je da pomažu programerima i kompanijama u razvoju programa, već i da korisnike štite od različitih problema, poput raznih grešaka u softveru. Na mesečnom nivou, ovi stručnjaci zarađuju od 1.047 do 1.245 evra, dakle oko 123.000 do 146.000 dinara.

Više od prosečne srpske plate (koja je u oktobru iznosila 86.738 dinara) zarađuju i test inženjeri, odnosno stručnjaci koji vrše testove na razvijenim softverima, sa ciljem da konačni proizvod zadovolji zahteve korisnika.

Njihove mesečne plate kreću se od 1.106 do 1.365 evra, što je od oko 166.000 do 192.000 dinara.

Računar, Kompjuter, Žena, Devojka
foto: Profimedia

Najmanje zarađuje tehnička podrška

Od svih zanimanja u IT industrija izdvaja se jedno u kojem radnici ipak ne zarađuju više od 1.000 evra. U pitanju je IT help desk, odnosno tehnička podrška za korisnike.

Ovi radnici mesečno zarađuju, u proseku, između 700 i 790 evra, odnosno oko 82.000 do 92.600 dinara.

Bonus video:

03:14

PREDSEDNIK VUČIĆ JE NAJAVIO DA ĆE DO 2027. GODINE PROSEČNA PLATA BITI 1.400 EVRA, A MINIMALNA ZARADA 650 EVRA.

(Espreso/ Nova/ Dunja Marić/ Prenela: T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.