NAMIRNICA KOJU SVI KORISTIMO GOTOVO SVAKI DAN JE NAJVIŠE POSKUPELA TOKOM OVE GODINE! Vukla je i druge cene gore
Prodavnica, Foto: Tamara Trajković

da li možete da pogodite o čemu je reč?

NAMIRNICA KOJU SVI KORISTIMO GOTOVO SVAKI DAN JE NAJVIŠE POSKUPELA TOKOM OVE GODINE! Vukla je i druge cene gore

Nakon prva tri kvartala 2023. godine, prosečan međugodišnji rast potrošačkih cena iznosio je 13,9 odsto

Objavljeno:

Prosečan međugodišnji rast potrošačkih cena iznosio je 13,9 odsto, nakon prva tri kvartala 2023. godine, što je objavio i Republički zavod za statistiku.

Kako u prvoj polovini godine, tako i u trećem kvartalu, na rast cena hrane najviše su uticali mlečni proizvodi, povrće, meso, hleb, žitarice i ogrev. Dodatno, jogurt je vukao najviše.

Namirnice
Namirnicefoto: Filip Plavčić

Analiza "Trendovi, III kvartal 2023" kaže da je međugodišnji rast cene hrane u prva tri kvartala 2023. od 22,3 odsto bio najviše određen rastom cena mlečnih proizvoda za čak 33,9 odsto.

Na listi prednjači cena jogurta, voćnog jogurta, sa dodatkom žitarica, kefira, svežeg sira svih vrsta i punomasnog mleka, učestvuju u ukupnoj strukturi rasta cena sa 12,4 odsto.

Sledeće na spisku su cene povrća, koje su porasle za 32,6 odsto, ali su vremenom usporile u poređenju sa prvom polovinom 2023. I dalje prednjači cena crnog luka, krompira, naročito crvenog, paprike, šargarepe i paradajza, koji čine jezgro rasta cena povrća u prva tri kvartala 2023, dok je jedini deflatoran uticaj imala cena belog luka.

Pijaca
Pijacafoto: Emilija Jovanović

Kada se radi o međugodišnjem rastu cene mesa u prva tri kvartala 2023. godine od 16,2 odsto, nju je najviše odredio rast cene svinjskog mesa bez kostiju, slanine, goveđeg i junećeg mesa bez kostiju i kobasica od svinjskog, goveđeg i mešanog mesa, sa ukupnim učešćem u strukturi godišnje stope rasta cene mesa u prva tri kvartala ove godine od 41,6 odsto.

U prva tri kvartala ove godine, međugodišnji rast cena hleba i žitarica od 18,4 odsto, najviše su generisali rast cena belog hleba, slanih grickalica, slani štapići, smoki, perece, ribice i slično, kao i testenine svih vrsta, učestvujući u strukturi ukupne stope rasta cena hleba i žitarica sa 57,2 odsto.

Bonus video:

03:45

CENE HRANE SE NEĆE VRAĆATI NA STARO Analiza stručnjaka nakon vesti da INFLACIJA USKORO PADA: Ovo je čudna stvar kod EKONOMIJE

(Espreso / Kurir / Prenela: J.N.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.