HTELA DA POMOGNE ZETU, PA IZGUBILA PENZIJU: Baka Javorka u ŠOKU, imala je NAJBOLJU NAMERU, ali nije znala za "CAKU"
Foto: Nebojša Mandić

Strašno

HTELA DA POMOGNE ZETU, PA IZGUBILA PENZIJU: Baka Javorka u ŠOKU, imala je NAJBOLJU NAMERU, ali nije znala za "CAKU"

Penzionerka iz Bele Palanke je ostala bez 20.000 dinara pomoći jer je pomogla zetu

Objavljeno:

Kada je penzionerka Javorka I. iz Bele Palanke shvatila da je ostala bez 20.000 dinara pomoći koju je država obezbedila za najstarije, iako joj taj iznos pripada kao porodičnom penzioneru, upozorila je i apelovala na sve svoje ispisnike da ne prave grešku koju je ona napravila iz najbolje namere.

Ova penzionerka je pre par meseci na insistiranje svog zeta da na nju registruje privatnu firmu to i pristala, nemajući pri tome pojma da će joj se to odraziti i na dalju isplatu penzija i na pomoć države od 20.000 dinara. Nije imala pojma da jedno isključuje drugo i da u slučaju porodične penzije postoje određena zakonska ograničenja kada je reč o ponovnom zaposlenju. Zanima je, kaže, da li će pošto se firma ugasi imati pravo da nastavi da prima penziju od pokojnog supruga, a možda i retroaktivno dobije ovih 20.000 dinara jer joj je penzija među nižim.

U Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (Fond PIO) za 'Politiku' kažu da ukoliko se primalac porodične penzije zaposli ili registruje samostalnu delatnost, (kao u navedenom slučaju), obustavlja mu se isplata porobaka javorka dične penzije.

"Isplata se obustavlja sa danom početka zaposlenja, odnosno sa danom prijave na osiguranje. Korisniku porodične penzije tada ne prestaje pravo na porodičnu penziju, već se samo obustavlja isplata penzije za vreme trajanja zaposlenja, odnosno obavljanja samostalne delatnosti. Nakon prestanka osiguranja, korisnik treba da se obrati nadležnoj filijali kako bi se nastavilo sa daljom isplatom porodične penzije", ističu u penzijskom fondu.

Porodični penzioneri mogu da budu radno angažovani samo po ugovoru o delu i autorskom ugovoru. "Korisnicima porodične penzije koji obavljaju poslove po ugovoru o delu, autorskim ugovorima i slično neće se obustavljati isplata, pod uslovom da iznos ostvarene ugovorene naknade na mesečnom nivou ne prelazi iznos najniže osnovice u osiguranju zaposlenih, važeće u momentu uplate doprinosa", ističu u penzijskom fondu.

penzioneri
foto: Beta / Dragan Gojić

Pravo na jednokratnu pomoć u iznosu od 20.000 dinara imaju korisnici penzije koji su ostvarili pravo, zaključno sa 23. novembrom 2023. godine. U slučaju da je isplata porodične penzije obustavljena pre navedenog datuma, zbog registrovanja samostalne delatnosti ne postoji osnov za isplatu ove jednokratne pomoći.

Na pitanje šta kaže zakon da li će po gašenju firme moći da primi sve zaostale penzije, u Fondu PIO kažu da neće.

"Ne, jer korisnik porodične penzije nema pravo da prima penziju u slučaju da registruje samostalnu delatnost. Kao što smo naveli, isplata se obustavlja sa danom prijave na osiguranje", ističu u Fondu PIO.

Da ima dete na školovanju, a da je došlo do ovakve situacije, ono bi nastavilo i dalje da prima penziju. S tim što bi bio određen novi iznos porodične penzije u visini od 70 odsto, imajući u vidu da se porodična penzija, ukoliko je nasleđuju dva člana, određuje u iznosu od 80 odsto od penzije koja pripada, odnosno koja bi pripadala umrlom u momentu smrti, dok se za jednog člana ona određuje u iznosu od 70 odsto, zaključuju u penzijskom fondu.

Bonus video:

01:01

BORE SE PROTIV POVEĆANJA PENZIJA Orlić osudio haos u skupštini: Glupiraju se za Tik-Tok, OVO su vikali za pobedu naših košarkaša

(Espreso/Politika/Prenela T.Š.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.