DA LI JE 2024. GODINA IDEALNA ZA KUPOVINU STANA? Stručnjak za Espreso otkrio HOĆE li doći do PADA CENA!
Foto: Nenad Kostić, Privatna arhiva, Aleksandar Stojanović

tržište nekretnina 2024

DA LI JE 2024. GODINA IDEALNA ZA KUPOVINU STANA? Stručnjak za Espreso otkrio HOĆE li doći do PADA CENA!

Stručnjak za nekretnine Ervin Pašanović za Espreso je otkrio hoće li pasti cene stanova 2024. godine

Objavljeno:
Marina Letić

Svi oni koji su zbog divljanja cena kvadrata odložili kupovinu stana, nadaju se da će 2024. godine situacija na tržištu nekretnina biti dosta povoljnija.

Zbog stalnog rasta cena u prethodnom periodu, novogradnja i starogradnja su se skoro pa izjednačile.

Tako je domaće tržište zabeležilo strmoglav pad- za godinu dana, prodaja stanova opala je za skoro 35 odsto u Novom Sadu, za 21,5 u Beogradu, 15,3 u Nišu i 12,8 procenata u Kragujevcu.

S obzirom na to su su potražnja i cene u uzročno-posledičnoj vezi, došlo je i do promena u kreiranju cena. Tražnja i prodaja starogradnje je pala, a uporedo sa tim su pale i cene.

Stručnjak za nekretnine Ervin Pašanović za Espreso je istakao svoje stajalište o aktuelnom stanju i perspektivama na tržištu nekretnina u Srbiji. Naš sagovornik ukazuje na kompleksnost faktora koji utiču na dinamiku ovog sektora.

- Iskreno, ne volim preterano da se bavim prognozama, jer pored fundamentalne i tehničke analize moramo imati u vidu da je naše tržište nekretnina relativno plitko i manje likvidno. Bilo kakav geopolitički ili ekonomski uticaj se brzo oseti, a od kovida preko ratova u Ukrajini ili na Bliskom istoku ili čak ulazak jednog značajnijeg investitora ili veći državni projekat mogu direktno i brzo promeniti tržišne uslove, ističe Ervin Pašanović za Espreso.

Ervin Pašanović
Ervin Pašanovićfoto: Privatna arhiva

Pašanović prognozira da će cene novogradnje ostati stabilne narednih nekoliko meseci, dok bi se cene starogradnje mogle suočiti sa blagim padom.

- Uzevši u obzir trenutne kamatne stope, izbore kao i sezonski uticaj, pretpostavljam da će cene novogradnje ostati na ovom nivou barem narednih nekoliko meseci a da će cene starogradnje doživeti blagi pad. Naravno, govorimo o residentialu. Komercijalne nekretnine su već u stagnaciji, kaže stručnjak za nekretnine Pašanović.

Naš sagovornik naglašava da domaće tržište zavisi od dinamike ponude i potražnje. Iako potražnja može uticati na korekcije, ističe da je retkost videti značajnije promene u cenama zbog specifičnosti mentaliteta stanovništva.

- Naše tržište je ipak bazirano na ponudi i potražnji i ona određuje cene, mada treba imati u vidu da u našem mentalitetu ljudi jako teško spuštaju zacrtani nivo prihoda i ukoliko nisu naterani, spremni su da čekaju godinama da dobiju željenu vrednost, kaže stručnjak za nekretnine za Espreso.

Zgrade / ilustracija
Zgrade / ilustracijafoto: Nemanja Nikolić

Hoće li biti većeg pada cena nekretnina u 2024?

Što se tiče prognoza za narednu godinu, Pašanović predviđa blagi pad na tržištu stanova ali isključuje mogućnost značajnijih korekcija.

- U 2024. godini očekujem, po sadašnjim pokazateljima, blagi pad ali nikako bitnije korekcije, i to može biti brzo promenjeno u skladu sa psihološkim očekivanjima. Ako se osvrnemo samo na tržište stanova, pet do deset odsto je nešto što bi bilo projektovano uz veliku ogradu da bilo koji nagoveštaj boljitka dovodi do prelaska u pozitivan trend, ističe Ervin Pašanović.

Pašanović podseća da domaće tržište nije sklono drastičnim promenama cena i isključuje mogućnost "balona" koji bi pukao.

- Pad potražnje, kao što rekoh, na tržištu izaziva korekcije ali ja ne vidim drastičnu promenu cena i mislim da se u našoj ekonomiji takve promene ne očekuju. Podvlačim još jednom da nismo skloni spuštanju cena i da ne verujem da će ovde tzv " balon" da pukne, kaže Pašanović i dodaje u zaključku:

- Male centralno gradske nekretnine će održati cene, premium sektor isto, pretpostavljam da će se korekcija odnositi na starogradnju po obodima veće kvadrature.

Cene stanova novogradnje

Kako navode iz Republičkog zavoda za statistiku, prosečna cena stanova novogradnje u Republici Srbiji u I polugodištu 2023. godine iznosila je 214 017 dinara, što predstavlja smanjenje od 1,8% u odnosu na II polugodište 2022. godine.

Prosečna cena stanova novogradnje u Republici Srbiji u I polugodištu 2023. godine iznosila je 214 017 dinara, što predstavlja smanjenje od 1,8% u odnosu na II polugodište 2022. godine.

Cene stanova u posmatranom periodu kretale su se u intervalu od 52 481 dinar po m² u Bujanovcu do 489 634 dinara u beogradskoj opštini Savski venac.

Cene stanova novogradnje po opštinama / gradovima
Cene stanova novogradnje po opštinama / gradovimafoto: Printscreen/RZS

Posmatrano prema opštinama, najviše cene novoizgrađenih stanova zabeležene su u beogradskim opštinama, gde je prosečna cena u gradskim naseljima opala za 0,6% u odnosu na II polugodište 2022. godine i iznosila je 314 955 dinara po m².

Pored beogradskih opština, po visokim cenama izdvojile su se i Novi Sad, Čajetina, niška opština Medijana, Vrnjačka Banja i Sokobanja.

Površina prodatih novoizgrađenih stanova u proseku je iznosila 55 m².

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.

Bonus video:

03:30

VISOKE CENE NEKRETNINE MANJE ZAINTERESOVANIH ZA KUPOVINU! Rabrenović za Kurir TV:

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.