KO SPREMA SLAVU NEKA SPREMI DEBELI NOVČANIK: Cena ovog VOĆA otišla u NEBESA - neki prodaju čak i za 2.000 DINARA
Pijac/Ilustracija, Foto: Tamara Trajković

previše

KO SPREMA SLAVU NEKA SPREMI DEBELI NOVČANIK: Cena ovog VOĆA otišla u NEBESA - neki prodaju čak i za 2.000 DINARA

Pre samo mesec dana kilogram oraha mogao je da se kupi za oko 1.000 dinara, ali sada se gotovo nigde ne mogu naći ispod 1.400

Objavljeno:

Sezona slava je uveliko u toku, a od cena pojedinih namirnica, neophodnih za pripremu slavske trpeze, domaćicama skače pritisak. Sve one koje same pripremaju slavsko žito i sitne kolače šokirale su se ovih dana od iznosa koji treba izdvojiti za kilogram oraha. Naime, ovo koštunjavo voce dostiže neverovatnu cenu od čak 2.000 dinara!

Beogradjanka J. S.je počela da priprema slavu, a pošto su joj orasi neophodni potražila ih je najpre na pijaci, gde ih obično i nabavlja:

orah
foto: Profimedia

- Zaprepastila sam se kada su mi tražili 1.600 dinara za kilo, pomislila sam mnogo je i otišla do jednog poznatog trgovinskog lanca. Tamo su bili za 200 dinara jeftiniji, ali druga klasa i pomalo užegli. Šta ću, vratila sam se na pijacu i pazarila.

Pre samo mesec dana kilogram oraha mogao je da se kupi za oko 1.000 dinara, ali sada se gotovo nigde ne mogu naći ispod 1.400.

- Nemamo orahe već neko vreme. Ne znam šta se desava na tržištu. Poslednja cena po kojoj smo ih prodavali bila je 1.900 - kaže prodavačica u jednoj prodavnici zdrave hrane.

pijaca, Zeleni venac, Orasi, Hrana
foto: Tamara Trajković

Situacija ni na pijacama nije mnogo bolja. Trgovci se žale da ne mogu da ih nabave, a oni koji imaju prošlogodišnje zalihe prodaju ih po 1.500 za kilogram:

- Još malo mi je ostalo, kad to prodam ne znam šta ću. Potražnja je velika, a ponuda nikakva. Imam i za 1.300, ali nisu baš najbolji - priča Nikola prodavac sa jedne beogradske pijace.

Na tezgama širom Srbije poslednjih dana ponuda ovog koštunjavog voća je jako loša, a nema ni otkupljivača. Upućeni tvrde, razlog tome je slab ovogodišnji rod, što može do Nove godine usloviti još veće cene. Već sada se na veliko iz prve ruke pazare za 1.000 dinara po kilogramu, pa dok dodju do domaćica cena im se udupla.

Bonus video:

02:52

POSKUPLJENJE RIBE TOKOM POSTA I SEZONE SLAVA: Ovo su najtraženije vrste i njihove cene

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.