OGLASILI SU SE IZ PIO FONDA: Tiče se naših penzionera
Penzioneri, Foto: Beta Dragan Gojić

PIO FOND

OGLASILI SU SE IZ PIO FONDA: Tiče se naših penzionera

Bivši zaposleni, muškarci, su starosnu penziju u proseku koristili 17 godina

Objavljeno:

Na sajtu Republičkog fonda PIO (www.pio.rs) već godinama se objavljuje Statistički godišnji bilten, u kome su obuhvaćeni podaci od 2008. godine, tačnije od momenta kada su tri penzijska fonda – RF PIO zaposlenih, RF PIO samostalnih delatnosti i RF PIO poljoprivrednika, na dan 1. januara 2008. godine, postali jedan fond – Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Gledajući kroz statistički objektiv Fonda PIO deceniju i po unazad, napravili smo neka poređenja po pitanju dužine staža korisnika penzije, njihove starosti, godina korišćenja svog stečenog prava, piše Glas osiguranika.

Zvanična statistika Fonda kaže da je prosečan staž svih korisnika starosne penzije u 2008. iznosio 33 godine u slučaju muškaraca, a 27 godina u slučaju žena, dok su 2022. godine u proseku svi muškarci korisnici starosne penzije imali jednu godinu staža više u odnosu na 2008, odnosno 34 godine, dok je staž žena starosnih penzionerki u 2022. bio dug 30 godina, tj. radile su u proseku tri godine duže od onih koje su se penzionisale 2008. godine.

Penzioneri
Penzionerifoto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

Kada je reč o prosečnom broju godina korišćenja starosne penzije korisnika kojima je prestalo pravo zbog smrti, statistički podaci Fonda za 2008. govore da su muškarci starosnu penziju u proseku koristili 15 godina, a prema podacima za 2022. godinu – 17 godina, dakle dve godine duže. U slučaju žena starosnih penzionerki malo je drugačija situacija: one su prema podacima za 2008. godinu starosnu penziju u proseku koristile 16 godina, a prema statistici za 2022, koristile su je čak pet godina duže, odnosno ukupno 21 godinu.

Dakle, u proseku, bez obzira na pol, starosna penzija se prema podacima za prošlu godinu koristila 19 godina, dok se po podacima za 2008. godinu koristila 15,5 godina.

U skladu sa prethodnim podacima, statistika pokazuje i pomeranje granice u slučaju navršenih godina života korisnika starosne penzije kojima je prestalo pravo zbog smrti, te su tako i žene i muškarci prema podacima za 2008. godinu starosnu penziju u proseku koristili do svoje 75. godine, dok su prema statističkim pokazateljima za 2022, muškarci koristili starosnu penziju do 78, a žene do 79. godine života.

1 / 7 Foto: Nebojša Mandić

I uvidom u podatke o korisnicima starosne penzije iz različitih kategorija osiguranika mogu se uočiti određene razlike.

Tako recimo korisnici starosne penzije iz kategorije zaposlenih imaju najviše godina staža: prema podacima za 2022. godinu, muškarci su u proseku imali 36 godina staža, a žene 32, dok su najmanje staža osiguranja imali starosni penzioneri iz kategorije poljoprivrednih osiguranika – muškarci prosečno 22, a žene 18 godina staža. Korisnici starosne penzije, muškarci, iz kategorije samostalnih delatnosti u proseku su radili 33 a žene 29 godina.

S druge strane, među korisnicima starosne penzije, bar po statističkim podacima Fonda, najdugovečniji su poljoprivrednici koji su, prema podacima za prethodnu godinu, penziju primali u proseku 17 godina – muškarci, odnosno 23 godine – žene, a i muškarci i žene poljoprivrednici su starosnu penziju koristili u proseku do svoje 83. godine života.

Bivši zaposleni, muškarci, su starosnu penziju u proseku koristili 17 godina, a žene 21, odnosno do svoje 78. godine života bez obzira na pol. Statistika govori da su, prema podacima za istu godinu, muškarci iz kategorije osiguranika samostalnih delatnosti starosnu penziju primali do svoje 76. a žene do 73. godine života, odnosno da su nekadašnji preduzetnici u proseku najkraće primali starosnu penziju – 12 godina muškarci, a 13 žene.

U slučaju starosnih penzionerki iz kategorije samostalnih delatnosti to je čak 10 godina provedenih u penziji manje u odnosu na starosne penzionerke iz kategorije poljoprivrednika, odnosno osam manje u poređenju sa nekadašnjim osiguranicama iz kategorije zaposlenih. Ovde je svakako reč o statističkim podacima, odnosno prosečnim vrednostima, koje je uvek zanimljivo ali i značajno pratiti mada svi znamo za drugačije primere i na jednoj i na drugoj strani skale.

Bonus video:

08:15

Predsednik Vučić i premijerka Brnabić saopštili nove mere, povećanje plata i penzija

(Espreso / Penzionisani)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.