IZ PIO FONDA SAOPŠTILI NOVE BROJKE: Tiču se velike novine
PIO fond, Foto: Beta / Dragan Gojić, Nenad Kostić

PIO FOND

IZ PIO FONDA SAOPŠTILI NOVE BROJKE: Tiču se velike novine

Za korisnike je važno da znaju da se iznos penzije može izračunavati za starosnu penziju, za prevremenu starosnu penziju i za invalidsku penziju

Objavljeno:

Za mesec i po dana, koliko postoji mogućnost korišćenja veb portala e kalkulator, uz pomoć koga građani mogu da provere da li su im uplaćivani doprinosi i izračunaju visinu buduće penzije, ovaj servis je prema rečima direktora Sektora za ostvarivanje prava iz penzijsko invalidskog osiguranja Fonda PIO Vladimira Stankovića koristilo oko 40.000 građana.

Stanković je precizirao da bi građani trebalo da znaju da aplikacija omogućava izračunavanje iznosa penzije samo za one osiguranike koji u toj godini ispunjavaju uslove za penzionisanje, kao i da se obračun penzije može raditi jedino ukoliko je u bazi evidencije Fonda PIO registrovano najmanje 75 odsto podataka u odnosu na period rada kod svih poslodavaca.

„Građani koji prilikom korišćenja aplikacije imaju nedoumice, pre svega oko podataka i kako se obračunava iznos penzije, mogu nama u Fondu PIO postaviti pitanja, što oni i rade. Do sada smo dobili oko 2.000 pitanja i mi na njih odgovaramo“, kazao je on.

Dodao je da su se pitanja najčešće odnosila na konkretan staž u konkretnoj godini, zašto staž nije registrovan, zašto je staž manji nego što su oni mislili da jeste a često pitanje je i zašto se ne obračunava 1993. godina.

Prema njegovim rečima, pošto aplikacija pruža novu mogućnost a to je obračun iznosa buduće penzije, građani za sada najviše koriste baš tu mogućnost.

1 / 6 Foto: Nebojša Mandić

Za korisnike je važno da znaju da se iznos penzije može izračunavati za starosnu penziju, za prevremenu starosnu penziju i za invalidsku penziju ali ne i za porodičnu. Aplikacija za ovu vrstu penzije omogućava samo prikaz uslova za njeno ostvarivanje“, naveo je Stanković.

Ukazao je da bi građani trebalo da znaju da su iznosi budućih penzija koje izračunaju korišćenjem e kalkulatora, informativnog karaktera a da se tačna suma dobija rešenjem koje radi Fond PIO.

Kada je reč o primedbama dela korisnika da nije lako proći proceduru koju portal traži i da ona zahteva prilično informatičko znanje, Stanković je odgovorio da se razlozi za to nalaze u činjenici da je reč o ličnim podacima i da oni treba da se sačuvaju.

„Zato postoji jedan preduslov koji mora da se ispuni da bi se uopšte aplikacija mogla koristiti, a on podrazumeva da sistem proveri identitet lica koje korisiti aplikaciju. Postoje dva načina na koja se aplikacija može koristiti a to je preko portala e Uprave koji podrazumeva registraciju preko servisa e građanin ili postojanje kvalifikovanog elektronskog sertifikata koji može da bude u formi lične karte sa čipom ili sertifikata izdatog od strane sertifikacionog tela Srbije“, rekao je on.

Naveo je da bi aplikacija u narednom periodu trebalo da bude unapređena pre svega tako da se obračun buduće penzije koji bi bio informativnog karaktera omogući ne samo u odnosu na godinu u kojoj se odlazi u penziju, već i za buduće godine.

Potencijalnim korisnicima ove aplikacije preporučio je da se sa informacijama oko njenog korišćenja prvo upoznaju preko sajta Fonda PIO, gde mogu da se informišu pod kojim uslovima ona radi i pruža informacije korisnicima.

Bonus video:

01:04

OVAKO MOŽEMO DA ISPRATIMO TOK POVEĆANJA PENZIJA DO 2024. GODINE! Stručnjak otkrio pokazatelj: Ovaj deo godine je presudan!

(Espreso / Penzionisani)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.