EVO KOJE STVARI U KUĆI VAM NAJVIŠE TROŠE STRUJU: Jedna od njih NIJE UREĐAJ, a zbog njega vam bude RAČUN VEĆI!
Račun za struju, Foto: Zorana Jevtić, Profimedia

oprez

EVO KOJE STVARI U KUĆI VAM NAJVIŠE TROŠE STRUJU: Jedna od njih NIJE UREĐAJ, a zbog njega vam bude RAČUN VEĆI!

Ako ne znate odakle da počnete sa štednjom struje, analizirajte svoje troškove, dobro proučite ko su "energetski vampiri" u vašem domu

Objavljeno:

Zima je sve bliža, a najavljeno je i novo poskupljenje struje od novembra za osam odsto. Sa malo truda možemo da uštedimo i do 20 odsto električne energije, a ako malo više povedemo računa taj trošak može biti i upola manji.

Novo poskupljenje struje u Srbiji najavljeno je za 1. novembar, struja će poskupeti za osam odsto. Činjenica da dolazi zima i hladno vreme samo je podstrek za štednju. Uređaji koji najviše troše struju u kući su: klima uređaji, bojler, šporet, frižider, sijalice...

Ako ne znate odakle da počnete sa štednjom struje, analizirajte svoje troškove, dobro proučite ko su "energetski vampiri" u vašem domu.

1. Klima uređaj

Klima uređaji, koji su tokom letnjih dana mnogima neophodni, neretko mogu da "progutaju" mnogo struje. Ukoliko imate klima uređaj u vašem stanu ili kući neka vam praksa bude njihovo isključivanje kada ne boravite u domu. Termostat uvek podesite na višu temperaturu, tako da ne mora da bude na 23 stepena, na primer može da bude na 25, to će vam pomoći da uštedite energiju za tri do pet odsto.

Klima uređaj
Klima uređajfoto: Aleksa Petrović

Računica pokazuje da najgore prolaze oni koje klima ubaci u "crvenu" najskuplju zonu. Tada stiže i vreo mesečni račun do približno 8.000, za deset sati rashlađivanja klimom "dvanaesticom". U toku dnevne "zelene" tarife, vaš račun će iznositi nepunih 3.000 dinara. I hlađenje u "plavoj" zoni nije jeftino. Koštaće vas približno 4. 000 za isti broj sati hlađenja. Dakle, ispostavlja se da je klima pravi luksuz. Pročitajte i kako da klima troši manje struje!

2. Frižider

Gledajte da vam vrata frižidera nisu dugo otvorena, jer će inače mnogo toplote ući unutra. Uređaj će u tom slučaju ponovo morati da spusti temperaturu kakva je inače, a za to će povući dodatnu količinu struje.

Frižider
Frižiderfoto: Profimedia

3. Bojler

Kako je bojler jedan od većih potrošača, valjalo bi da iskoristite zelenu tarifu i da njime vodu zagrevate isključivo noću. Jako bitna stvar je i da isti redovno čistite od kamenca, jer sam kamenac usporava proces zagrevanja što dovodi do veće potrošnje struje. Ako ste ste sami ili vas je samo dvoje, bojler je najbolje uključivati samo noću kada je struja jeftinija. To isto važi i za veš mašine.

Bojler
Bojlerfoto: Yevhenii Podshyvalov / Panthermedia / Profimedia

4. Sijalice

Možda je suvišno da se ističe, ali štednja struje na gašenju sijalica za sobom je i više nego značajna. Takođe se preporučuje da se iste zamene sa štedljivim LED sijalicama.

5. Šporet i rerna

Kod porodica koje imaju više članova čest je slučaj da se svakodnevno pripremaju obroci, pored toga što to oduzima dosta vremena, podrazumeva i veliku potrošnju struje.

Kada koristite rernu ključno je da izbegavate njeno otvaranje tokom pečenja, još jedna od moggćnosti je pogodnost koju nude svi moderni uređaji, pa tako i rerna, iskoristite i pecite dva jela u njoj. Time štedite i vreme i struju. Ranije je isključite i ostavite jelo da se dopeče na toploti dok se rerna hladi.

Šporet
Šporetfoto: Profimedia

Kada govorimo o ringlama i kuvanju hrane na njima, ključna stvar je da veličina šerpe odgovara i velični ringle, da se bespotrebna energija ne bi rasipala, šerpe koje imaju deblje dno, čuvaju energiju jer se hrana u njima brže sprema.

6. Prozori

Prozori mogu često da budu odgovorni za gubitak toplote iz prostorije, kao i za veliku potrošnju energije. Ukoliko imate stare prozore zbog kojih dolazi do gubitka toplote postoji par saveta kako da rešite problem. Proverite šarke i brave na prozorima. Ponekad su labavi ili jednostavno oštećeni od korišćenja i višegodišnjeg habanja tako je samo neophodno zameniti ih. Sledeći potez koji će vam olakšati zimske dane u prostoru sa starim prozorima je lepljenje dihtung trake na prozorsko krilo ili ram. Stari prozori vremeno počinju da se vitopere pogotovo ukoliko su od drveta, mada promeni oblika ne odolevaju ni drugi materijali.

Prozor
Prozorfoto: Printscreen/Youtube/ furulevi

Možete da stavite i folije na prozore. Folije se postavljaju na stakla i smanjuju protok topline kroz njih što je vrlo važno s obzirom na to da najveća količina toplote iz unutrašnjeg prostora odlazi napolje upravo kroz prozorsko staklo.

Bonus video:

07:12

MNOGI GRAĐANI NISU DOVOLJNO INFORMISANI O ENERGETICI Kapor o poskupljenju STRUJE od 1.novembra: Evo ključnog načina za UŠTEDU

(Espreso / Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.