KOLIKA ĆE BITI PROSEČNA PENZIJA U SRBIJI OD SLEDEĆEG MESECA? Danas je usvojen najnoviji predlog
PIO fond, Foto: Beta / Dragan Gojić

PIO FOND

KOLIKA ĆE BITI PROSEČNA PENZIJA U SRBIJI OD SLEDEĆEG MESECA? Danas je usvojen najnoviji predlog

Predviđena su sredstva za najavljeno januarsko povećanje penzija od naredne godine u visini od 14,8 %

Objavljeno:

PIO Fond objavio je danas najnovije podatke o iznosu prosečne penzije u Srbiji.

Kako su saopštili, prosečna penzija za mesec avgust 2023. iznosila je 37.786. dinara.

Upravni odbor Fonda PIO na današnjoj sednici usvojio je Predlog odluke o izmena Finansijskog plana Republičkog fonda PIO za 2023. godinu.

Takođe, donet je Finansijski plan za narednu, 2024. godinu, kojim su, između ostalog, predviđena sredstva za najavljeno januarsko povećanje penzija od naredne godine u visini od 14,8 %.

Kako navode iz Fonda, jedan od razloga za rebalans Finansijskog plana za 2024. godinu je i najavljena isplata jednokratne novčane državne pomoći svim korisnicima penzija, privremenih naknada – invalidima rada druge i treće kategorije invalidnosti, odnosno preostale radne sposobnosti (u skladu sa čl. 223. i 225. Zakona o PIO) i invalidnoj deci – korisnicima privremene naknade kod Fonda, u iznosu od 20.000 dinara, koja nije bila predviđena Finansijskom planom Fonda za 2023. godinu.

1 / 7 Foto: Filip Plavčić

Ta pomoć, kako je najavio nedavno predsednik Srbije Aleksandar Vučić, biće isplaćena između 25. novembra i 5. decembra.

Usvajanjem ovih dokumenta stekli su se i poslednji uslovi za januarsko povećanje penzija od 14,8 odsto, dok je predstojeće vanredno povećanje 1. oktobra od 5,5 odsto planirano prethodnim dokumentima Fonda.

Uzimajući u obzir povećanje penzija od 5,5% u oktobru ove godine i povećanje od 1. januara naredne od 14,8%, prosečna penzija u 2024. godini će biti uvećana za ukupno 21,1% u odnosu na penziju za septembar 2023. godine i iznosiće oko 390 evra (45.800 dinara), navode iz Fonda.

Bonus video:

02:58

ŠVAJCARSKI MODEL RASTA PENZIJA NIJE NI DOBRO, NI VELIKO! Stručnjaci otkrili: Evo kakav će STANDARD STANOVNIŠTVA BITI U OVOJ GODINI

(Espreso / Penzionisani)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.