POČELA JE OBUKA POPISIVAČA ZA POPIS POLJOPRIVREDE: Obilaziće domaćinstva, sve će trajati oko pola sata
Popis, Foto: Printscreen, Profimedia

POPIS POLJOPRIVREDE 2023

POČELA JE OBUKA POPISIVAČA ZA POPIS POLJOPRIVREDE: Obilaziće domaćinstva, sve će trajati oko pola sata

Važno je naglasiti da u popisu učestvuju sva domaćinstva koja imaju poljoprivredno zemljište

Objavljeno:

Počela je obuka popisivača za predstojeći Popis poljoprivrede. Njihova obuka u opštinama i gradovima trajaće do 1. oktobra, kada je predviđeno da bude prvi dan popisa. Planirano je da u popisu učestvuje oko 3.000 popisivača, 300 opštinskih i 16 regionalnih koordinatora.

Marko Dukić iz Novog Bečeja do sada nije radio u akcijama popisa. Nakon obuke za dva i po meseca obići će 250 domaćinstava u mestu gde živi.

"Neka pretpostavka je da će se raditi upitnici od nekih 30 do 45 minuta. Nadamo se da će tako I biti. Nadamo se velikom odzivu poljoprivrednih gazdinstava", kaže Marko Dukić, popisivač.

I dok je za opštinu Novi Bečej potrebno 11 popisivača u Čačku će biti angažovano 50.

1 / 4 Foto: Printscreen/Youtube/AgroTV Srbija

"Četrnaest popisivača planiramo za grad Čačak i Ljubić, a za seoska područja na nekim najvećim je tri, malo manjim površinskim dva su planirana i ostala po jedan", navodi Vladimir Gojgić iz Komisije za popis poljoprivrede Čačak.

U upitniku će biti ista pitanja kao pre 11 godina. Razlika je što će sada popisivači odgovore da upisuju direktno u aplikaciju. Važni su podaci o obradivom zemljištu, broju stoke i mehanizacije, dok se ekonomski pokazatelji neće prikupljati kao podatak.

"Ne pitamo ih u principu koliki im je prinos niti ih pitamo koliko hiljada dinara ili neki podatak u dinarima. Važno nam je samo podatak da li su prodavali prodavali svoje sopstvene poljoprivredne proizvode i da li su potrošili više nego što su prodali", objašnjava Danijela Topalović iz odeljenja Zavoda za statistiku Zrenjanin.

"Podaci na ovom popisu poljoprivrede su strogo zaštićeni, o tome smo vodili posebno računa. Najniži nivo za koji ćemo objavljivati podatke je nivo naselja", navodi Slaviša Ćirić iz odeljenja Zavoda za statistiku Zaječar.

Važno je naglasiti da u popisu učestvuju sva domaćinstva koja imaju poljoprivredno zemljište bez obzira da li su registrovana ili ne. Popis poljoprivrede je obavezan, domaćin koji odbije evidentiranje podaka ili ako da lažne podatke može prekršajno odgovarati.

Bonus video:

02:05

KOLIKO TRAJE POPIS U PROSEČNOM DOMAĆINSTVU? Lakčević: Sve zavisi od starosti članova porodice, BEBA ZNATNO SKRAĆUJE PROCEDURU

(Espreso / RTS)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.