PONUDA SOJINOG ZRNA SLABA ILI JE POTPUNO IZOSTALA TOKOM PROŠLE NEDELJE: Evo kakva je CENA!
Soja, Foto: Printscreen/Youtube/ AGROmedia

CENA SOJE

PONUDA SOJINOG ZRNA SLABA ILI JE POTPUNO IZOSTALA TOKOM PROŠLE NEDELJE: Evo kakva je CENA!

Australijska proizvodnja ozime pšenice dolazeće sezone se sada procenjuje na 25,4 mil t, što je rezultat suvih uslova proteklih meseci

Objavljeno:

Kada je u pitanju tržište soje, tokom gotovo cele nedelje ponuda sojinog zrna je bila slaba ili je potpuno izostajala. Tek krajem nedelje tražnja je bila slabija u odnosu na ponudu. Sojom se trgovalo po ceni od 55,50 do 55,80 din/kg bez PDV-a uz obračun kvaliteta. Ponder cena iznosila je 55,70 din/kg bez PDV-a (61,27 din/kg sa PDV-om), što je u odnosu na prethodnu nedelju blagi rast cene od 0,13 odsto.

Kada je u pitanju suncokretovo zrno novog roda, njime se u ovoj nedelji trgovalo u cenovnom rasponu od 39,20 do 40 din/kg bez PDV-a. Ponder cena iznosila je 39,91 din/kg bez PDV-a (43,90 din/kg sa PDV-om).

Mineralnim đubrivima trgovalo se u formulaciji NPK 15:15:15 u pakovanju 600/1 po ceni od 56,42 din/kg bez PDV-a, dok je NPK 16:16:16 u pakovanju 600/1 prometovan po ceni od 55,09 din/kg bez PDV-a. Tržište stočnog ječma bilo je i ove nedelje dosta mirno, a berzanski ugovori zaključeni su na jedinstvenom cenovnom nivou od 16,00 din/kg bez PDV-a.

Soja
Sojafoto: Printscreen/Youtube/ AGROmedia

Susret ruskog i turskog predsednika u Sočiju nije završen sa saopštenjem da će se obnoviti crnomorski koridor, niti sa bilo kakvim konkretnim znakom poboljšanja situacije. Rusija je ponovila uslove za obnovu koridora. Učesnici na tržištu ostaju skeptični, uzevši u obzir ponovljeni zahtev da se ruska Poljoprivredna banka ponovo uključi u međunarodni sistem plaćanja SWIFT. Saudijska Arabija i Rusija su objavile produžetak njihove odluke da smanje proizvodnju za 1,3 mil barela dnevno, do kraja decembra. To je bilo dovoljno da podstakne rast cena sirove nafte na 88 $/barel u Njujorku, što je najviši nivo od novembra 2022.

Pored ostalih stvari, tržište reaguje na objavu Evropske komisije će u EU biti uvezeno 134.000 t uljane repice. Agritel procenjuje da će proizvodnja kukuruza u Ukrajini biti 29,3 mil t, u poređenju sa USDA procenom od 27,5 mil t. Procena proizvodnje kukuruza u Južnoj Americi, takođe je povišena. Uljana repica je jačala u skladu sa rastom cena sirove nafte i soje, uprkos padu cena palme i kanole.

Američka soja za "nepoznatu" destinaciju

Australijska proizvodnja ozime pšenice dolazeće sezone se sada procenjuje na 25,4 mil t, što je rezultat suvih uslova proteklih meseci. Ova procena je u kontrastu sa prošlogodišnjim rekordnim rodom. Kao rezultat toplih, suvih uslova poslednjih nedelja, stanje useva se pogoršalo. Kukuruz je pao tri poena na 53 odsto "dobro do odlično", u poređenju sa očekivanih 54 odsto.

Soja, koja je osetljivija na vreme u avgustu, više je pala, za pet poena na 53 odsto "dobro do odlično", što je dva poena niže od očekivanog. Zabeležena je nova prodaja 251.000 t američke soje za "nepoznatu" destinaciju. Malo slabe kiše će biti nad Kukuruznim Pojasom i visoke temperature će oslabiti. Ipak, suve vremenske prilike će dominirati najvećim delom američkih proizvodnih oblasti u sledećih 10 dana.

Bonus video:

00:13

MENJA SE CENOVNIK: Nove cene kukuruza i soje dižu cenu mesa i do 50 dinara po kilogramu

(Espreso / Agroklub)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.