CENE OVIH PROIZVODA U SRBIJI ĆE BITI MNOGO NIŽE: Pogledajte šta je sve na SPISKU
Market, Foto: Printscreen/RTS

u najavi pad cena

CENE OVIH PROIZVODA U SRBIJI ĆE BITI MNOGO NIŽE: Pogledajte šta je sve na SPISKU

Vlada Republike Srbije počela je da pregovara sa trgovcima i proizvođačima o smanjenju cena

Objavljeno:

Sutra, 8. septembra zajedno će "sesti" predstavnici Ministarstva unutrašnje i spoljne trgovine i najvećih trgovinskih lanaca, i utvrditi nova pravila igre. Tema će biti nove, niže cene za veliku grupu proizvoda, a kako saznaje "Blic Biznis" na listi je 14 vrsta namirnica i robe široke potrošnje. Cilj je da se njihove cene svedu na nivo najnižih u Evropi.

Nakon sastanka koji počinje sutra u 12 časova, ministar Tomislav Momirović, obratiće se i javnosti, a ono što je ključ jeste da bi vrlo brzo i na rafovima trebalo gledati rezultate pregovora. Nezvanično, očekivanja su da bi nove mere trebalo da stupe na snagu već tokom sledeće nedelje, a na spisku su i osnovne životne namirnice i proizodi iz oblasti higijene.

- Gledali smo da smanjmo cene proizvoda koji se najviše koriste i koji su u potrošačkoj korpi. Na listi je 14 proizvoda i tu je i hrana, i prozvodi za bebe, i deterdženti. Cilj je da njihove cene spustimo na nivo koji će ih učiniti najjeftinijim u Evropi, odnosno da se nađu na listi u top tri najnižih cena - kaže sagovornik iz Nemanjine 11.

Kako saznaje "Blic Biznis" na listi su sledeći proizvodi:

  • Mleko
  • Jogurt
  • Sir
  • Krompir
  • Pileće meso (trup)
  • Salama u omotu
  • Kafa
  • Čokolada
  • Hrana za bebe
  • Dečije pelene
  • Šampon za odrasle
  • Deterdžent za pranje veša
  • Deterdžent za pranje sudova

Kako je "Blic Biznis" juče objavio Vlada Republike Srbije počela je da pregovara sa trgovcima i proizvođačima o smanjenju cena. Namera je da se svi učesnici u lancu odreknu dela marže za određene proizvode i to ne samo one koji čine grupu osnovnih životnih namirnica kako bi učinili da namirnice koje građani svakodnevno koriste budu još jeftinijie.

- Biće to sastanak na kome će učestvovati i ministar Momirović i drugi predstavnici ministarstva i Vlade, ali i velikih broj trgovinskih lanaca, ne samo pet najvećih - rekao je naš izvor iz Nemanjine 11.

Kako je nedavno izjavila guvernerka NBS Jorgovanka Tabaković nekoliko trgovinskih članaca diktira uslove pod kojima će neko proizvoditi. Oni imaju veću pregovaračku moć i koriste je da bi povećali maržu više nego što zahteva pokriće troškova, a to na kraju povećava i cene.

- Inflacija je gubitak za sve nas, a NBS plaća najveću njenu cenu. Marže u trgovini su značajno porasle i odmažu vraćanju inflacije u granice cilja – rekla je ona u momentu kada je godišnja inflacija na niovu od oko 12,5 odsto, ali kada imamo najavljeno i novo povećanje akciza od 1. oktobra koje bi dodatno moglo "podgrejati inflaciju".

Hrana u marketima
Hrana u marketimafoto: Tamara Trajković

U najnovijem izveštaju objavljenom 6. septembra, OECD je naveo da Evropska centralna banka (ECB) treba da podiže kamatne stope što je duže moguće, da bi inflaciju vratila na održivi put ka cilju od dva odsto. Podaci iz avgusta pokazali su da je inflacija u 20 zemalja evrozone iznosila 5,3 odsto, a prema projekcijama bi trebalo da se smanji na 3,2 odsto u 2024. godini.,

S druge strane, odluku o nepodizanju referentne kamatne stope u avgustu, Izvršni odbor NBS obrazložio je nastavkom popuštanja globalnih inflatornih pritisaka, a saopšteno je da bi to trebalo da doprinese osetnjijem padu uvozne inflacije.

Takođe je navedeno da se očekuje nastavak opadajuće putanje domaće inflacije i njen povratak u granice cilja u horizontu monetarne politike. Međutim, istaknuto je da, ako se proceni da je potrebno, Izvršni odbor ne isključuje mogućnost daljeg pooštravanja monetarne politike.

Bonus video:

01:29

CENA SVINJETINE ISTA U INOSTRANSTVU I SRBIJI?! Anekta Kurira povodom NAGLOG poskupljenja mesa, ŠOK ODGOVORI GRAĐANA

(Espreso / Blic, Anica Jelovac)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.