OVE NEKRETNINE SU SADA U BEOGRADU MEĐU NAJTRAŽENIJIM: Dobra su investicija, renta VELIKA, A KUPAC SE BRZO NAĐE
Beograd, Foto: Tamara Trajković

NEKRETNINE

OVE NEKRETNINE SU SADA U BEOGRADU MEĐU NAJTRAŽENIJIM: Dobra su investicija, renta VELIKA, A KUPAC SE BRZO NAĐE

Iako se lokali uglavnom rentiraju, postoje i privrednici koji odlučuju da imaju nekretninu u svom vlasništvu

Objavljeno:

Cene iznajmljivanja lokala u Beogradu znatno su porasle, najskuplji su u opštinama Novi Beograd, Stari grad, užem delu Palilule i užem delu Zvezdare. Takođe, lokali u popularnim kondominijumima uglavnom imaju najveću cenu po kvadratnom metru.

Miloš Mitić kaže da se cene lokala za izdavanje kreću od 15 evra po kvadratu u manje traženim delovima grada, pa do 40 evra u najatraktivnijim opštinama za poslovanje.

“Naravno, cene zavise od stanja lokala, same pozicije, strukture, kvadrature… Zakupci su uglavnom okrenuti ka rentiranju ili prvo ulaze u proces rentiranja, pa se nakon toga u zavisnosti od razvoja posla odlučuju da pregovaraju sa vlasnikom o potencijalnoj kupovini. Kada govorimo o lokalima u novim kompleksima, tu imamo i veliki procenat investicionih kupaca koji kupuju lokale kako bi ih kasnije izdavali i obezbedili sebi dobar ROI, odnosno povrat investicije”, navodi Mitić.

1 / 4 Foto: Petar Aleksić

Tražnja za lokalima zavisi od privredno-ekonomske situacije u zemlji, i da je nakon pandemije došlo do oporavka tržišta.

“U ovom trenutku imamo jednu stabilnu situaciju u tražnji, iako cene lokala nisu imale istu krivu rasta kao cene stanova, već su pokazivale određenu konstantnost koju zadržavaju i trenutno. Tražnje za lokalima u centralnim opštinama i u novoizgrađenim kompleksima su konstantne i ovi lokali se izdaju za nekoliko dana, ukoliko vlasnici postave tržišne cene”, ističe Miloš Mitić.

Iako se lokali uglavnom rentiraju, postoje i privrednici koji odlučuju da imaju nekretninu u svom vlasništvu.

Kada je reč o cenama poslovnih prostora, svoje kupce najbrže nalaze vlasnici lokala koji se nalaze u novim zgradama. Cene se po kvadratu poslovnog prostora u Beogradu kreću od 1.800 do 3.000 evra, u zavisnosti od lokacije.

“Takođe, često se i stanovi prodaju ili izdaju kao poslovni prostori, naročito na loakcijama kao što su Novi Beograd i Beograd na vodi”, zaključuje Miloš Mitić.

Kada je reč o zakupu lokala koji su u vlasništvu Grada Beograda, najskuplji zakup poslovnog prostora u ekstra zoni košta 1.677 dinara mesečno po kvadratu, dok je najpovoljniji u četvrtoj zoni, gde je početni iznos 36 dinara po kvadratu.

Na cene iznajmljivanja lokala od gradskih vlasti utiče i delatnost koju obavlja zakupac. Tako će najvišu rentu platiti vlasnici menjačnica, kladionica i kockarnica, gde je početni iznos od 1.677 dinara po kvadratu. Najjeftiniji gradski lokali su u Borči, Ovči, Sremčici, Batajnici, Pinosavi i Jajincima, odnosno četvrtoj zoni.

Bonus video:

02:05

U BEOGRADU IMA VIŠE OD 10. 000 NAPUŠTENIH STANOVA Stručnjak za nekretnine savetuje: Ko god ima novca neka uloži u nekretninu!

(Espreso / Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.