NAKNADE BANAKA VEĆE OD OVOG DATUMA! Važna informacija za sve građane Srbije, ključan dogovor prestaje da VAŽI
Narodna banka Srbije, Foto: Stefan Jokić

MORATE ZNATI

NAKNADE BANAKA VEĆE OD OVOG DATUMA! Važna informacija za sve građane Srbije, ključan dogovor prestaje da VAŽI

Vraćanje tarifa na nivoe iz 2021. i 2022. godine ne predstavlja povećanje, već obračun naknada u skladu sa važećim tarifnikom, objašnjavaju u NBS

Objavljeno:

Tačno za nedelju dana, u petak 1. septembra, prestaje da važi tzv. džentlmentski dogovor između Narodne banke Srbije (NBS) i komercijalnih banaka o "zamrzavanju" bankarskih naknada i tarifa.

Podsetimo, banke su na taj dan pre godinu dana poslušale preporuku NBS da sve naknade za platne usluge građanima koje su povećale od 1. januara 2021. godine umanje za 30 odsto ili ih vrate na nivo pre uvećanja, i to počev od 1. septembra 2022. Od tog datuma "teče" i obećani rok od jedne godine u kom neće menjati iznose naknada.

Nije šija nego vrat...

Narodna banka Srbije
Narodna banka Srbijefoto: Nebojša Mandić

Upravo je portal 24 Sedam na to podsetila i sama Narodna banka.

- Tom prilikom, NBS je propisala i obavezu za banke da obaveste Narodnu banku o izmeni tarifa najkasnije 45 dana pre planiranog usvajanja tih izmena i da joj uz ta obaveštenja dostave svu propisanu dokumentaciju. Rok od 45 dana računa se od dostavljanja uredne dokumentacije - objasnili su za 24sedam u NBS.

Na pitanje da li su banke do sada poslale neko takvo obaveštenje i koliko banaka ima nameru da u narednom periodu promeni iznose tarifa i naknada, u NBS su odgovorili:

- S tim u vezi, ističemo da u proteklom periodu nijedna banka nije dostavila obaveštenje o izmeni tarifa, odnosno uvođenju novih tarifa po kojima banke naplaćuje naknade za pružanje platnih usluga. S druge strane, nekoliko banaka je dostavilo obaveštenje o uvođenju novih proizvoda/usluga, kojim su dopunili paletu proizvoda i usluga.

Ovakav odgovor NBS potpuno je jasan. Međutim, to ipak ne znači da će naknade ostati na istom nivou i da se neće menjati, odnosno povećati.

Naime, banke mogu od 1. septembra da nastave da primenjuju tarife koje su usvojile u periodu od 1. januara 2021. do avgusta 2022. godine. U prevodu, to znači da mogu da vrate one stare, uvećane iznose naknada. Za takvu odluku, očigledno, ne moraju da traže dozvolu NBS. A što je još zanimljivije, u NBS kažu da to ne predstavlja povećanje tarifa.

- Imajući u vidu da 1. septembra ističe rok od godinu dana za primenu umanjenih naknada za platne usluge, ističemo da su banke u mogućnosti da nastave da primenjuju tarife koje su usvojile u periodu od 1. januara 2021. do avgusta 2022. godine, te da to ne predstavlja povećanje tarifa kako se u medijima navodi, već obračun naknada u skladu sa važećim tarifnikom - objašnjavaju u NBS.

Narodna banka Srbije
Narodna banka Srbijefoto: Nebojša Mandić

Osnovni paket ostaje 150 dinara

Upravo to da će već od 1. septembra vratiti naknade na ranije (veće) iznose, za 24sedam potvrdili su iz nekoliko banaka.

- Samo ako NBS ne bude na neki način opet "intervenisala“ i preporučila bankama da ne podižu naknade, inače je to izvesno. Imamo visoku inflaciju, sve je poskupelo, troškovi rastu, pa je logično da se poveća i cena bankarskih usluga – rekli su ranije za 24sedam u jednoj od vodećih banaka na našem tržištu.

S druge strane, NBS podseća da je, kao trajnu meru, koja je na raspolaganju svim građanima, donela Odluku o platnom računu sa osnovnim uslugama.

- Na taj način je propisana obavezna sadržina u pogledu vrste usluga u okviru tog paketa i ograničena cena tog paketa računa na iznos od 150 dinara. Taj paket uključuje, primera radi, i uslugu mobilnog bankarstva, uz popust od 30 odsto u odnosu na ostale pakete, a moguće je da se u okviru tog paketa dodaju određene dodatne usluge, npr. kreditna kartica, tako da ukupna naknada bude i dalje niža od naknade za sledeći paket - ističu u NBS.

Narodna banka Srbije
Narodna banka Srbijefoto: Stefan Jokić

Kako izbeći "povraćaj" na stare cene

Oni poručuju i da građani mogu u svakom trenutku da pređu na ovaj paket usluga kod iste ili druge banke i da će tako "izbeći povraćaj na cene pre dogovorenog popusta od 30 odsto".

Na kraju, Narodna banka Srbije očekuje od banaka u Republici Srbiji, kako kažu, da sprovode održivu i odgovornu poslovnu politiku, kao i da ocene opravdanost povećanja cena određenih naknada i usluga.

- Narodna banka Srbije kontinuirano prati situaciju u finansijskom sektoru i po potrebi, u okviru svoje kontrolne funkcije, preduzimaće aktivnosti, pre svega u cilju zaštite korisnika finansijskih usluga. Kao i do sada, NBS će nastojati da banke i drugi pružaoci usluga, pored održanja stabilnosti svoga poslovanja i poboljšanja kvaliteta svojih usluga, dodatnu pažnju posvete daljem obezbeđenju dugoročno održivog poslovnog odnosa s klijentima, građanima i privredom - naglasili su u NBS.

Bonus video:

01:50

SMANJENO UČEŠĆE ZA STAMBENE KREDITE SA 20 NA 10 POSTO: Evo zašto je samo jedna banka prihvatila predlog NBS (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/ 24 sedam)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.