KREDITI ZA PENZIONERE MOGU BITI VRLO PRIMAMLJIVI: Ovo su zamke na koje treba obratiti PAŽNJU
Penzioner, Foto: beta dragan gojić

DO DETALJA

KREDITI ZA PENZIONERE MOGU BITI VRLO PRIMAMLJIVI: Ovo su zamke na koje treba obratiti PAŽNJU

Kamata za ovu vrstu pozajmice ide od oko 15, pa sve do 20 odsto

Objavljeno:

Banke u Srbiji imaju posebne ponude za najstarije građane. Postoje keš krediti namenjeni isključivo penzionerima, ali su oni po pravilu veoma skupi, pa kamate stižu i do 20 odsto.

Penzioneri u banci mogu da se zaduže u iznosu do dva miliona dinara, a period otplate može da bude najviše 71 mesec. Kamata je u većini banaka fiksna, piše Nova.rs.

Iako na prvi pogled ovo može da deluje primamljivo, jer rate kredita neće "skakati" svaki put kada Narodna banka Srbije poveća referentnu kamatu stopu, koja utiče na visinu kamata za dinarske kredite, ovo je zapravo veoma skupa "igračka".

Naime, kamata za ovu vrstu pozajmice ide od oko 15, pa sve do 20 odsto.

Uslovi

Ovi gotovinski krediti namenjeni su isključivo penzionerima.

Mogu da se zaduže oni građani koji imaju između 55 i 79 godina, ali pod uslovom da, u trenutku otplate poslednje rate, penzioner nema više od 80 godina.

penzioneri, Penzije
foto: Beta Dragan Gojić

Podigao 200.000, vratiće 280.000

Aleksandar Đurić (73) jedan je od penzionera koji su upali u ovu "zamku". Naime, on je u januaru odlučio da podigne penzionerski keš kredit. Odlučio je podigne 200.000 dinara, a procenio je da bi, sa svojim primanjima, mogao da ga otplati već za dve godine. On sada svakog meseca plaća ratu koja iznosi oko 5.800 dinara.

– Taj iznos je meni od početka bio prihvatljiv, ali sam za ovih nekoliko meseci shvatio koliko ću zapravo novca da dam banci za te dve godine – priča ovaj penzioner.

On ističe da je od samog početka znao kolika je njegova kamata, ali je više pažnje obraćao na to kolika će mu biti mesečna rata, nego koliko je to u procentima.

A kamata koju plaća je previsoka. Naime, Aleksandar se zadužio sa kamatom koja iznosi čak 19,47 odsto.

Tako će on za tačno dve godine banci morati da isplati oko 280.450 dinara. Pozajmio je 200.000.

01:09

OVAJ KREDIT JE NAJTEŽE DA SE OTPLATI! Stručnjak o promenljivim kamatama: Recesija je prisutna u najrazvijenijim zemljama

(Espreso/Nova S)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.