STUDENTI MORAJU DA PRIPREME VRTOGLAVU CIFRU DO OKTOBRA: Istražili smo koliko košta STUDENTSKI ŽIVOT u Beogradu!
Studenti, Foto: Zorana Jevtić, Damir Dervišagić

poskupljenja na sve strane

STUDENTI MORAJU DA PRIPREME VRTOGLAVU CIFRU DO OKTOBRA: Istražili smo koliko košta STUDENTSKI ŽIVOT u Beogradu!

Istražili smo koliko novca studenti, odnosno njihovi roditelji moraju pripremiti za "pokrivanje" studijske godine u Beogradu

Objavljeno:

Život studenta u srpskoj prestonici nije nimalo povoljan, a kada se svi troškovi zbog stalnih poskupljena stave na papir, po svemu sudeći, roditeljima će novčanici ostati prazni.

Sama školarina je poskupela na čak 27 beogradskih fakulteta, a na to se još mora dodati i cena najma stana ili studentskog doma, hrane, prevoza i drugi troškovi.

Zato smo istražili na koje osnovne troškove moraju da se pripreme studenti i njihovi roditelji i koju sumu treba da pripreme do oktobra.

Školarina

Na Univerzitetu u Beogradu veće školarine za samofinasiurajuće studente najavilo je više fakulteta.

Tako je Biološki fakultet povećao cene za oko 10 odsto, što znači da će školarina sa postojećih 90.000 dinara biti oko 100.000 dinara. Procentualno slično povećanje najavili su i FON (9,2 odsto) sa 145.500 na 160.000 dinara i Ekonomski fakultet (9,1 odsto) sa 97.175 na 100.000 dinara.

A da procenti mogu da budu varka, najbolje govori povećanje školarina na Mašinskom fakultetu koji je povećao za 50 odsto i Arhitektonskom fakultetu koji je povećao cene školarina za 20 odsto.

Ovaj fakultet nudi opciju da student u više rata plati celokupnu školarinu, ali najmanje mora biti u četiri.

Kako je pisao Euronews, Mašinski je sa sadašnjih 72.000 dinara povećao cene na 108.000 dinara, što je povećanje za 36.000 dinara. Sa druge strane Arhitektonski je školarinu za brucoše povećao za 20 odsto, a to je 50.000 dinara, sa 240.000 dinara na 290.000 dinara.

Univerzitet u Beogradu
Univerzitet u Beogradufoto: Zorana Jevtić

Studentski dom

Ove godine, studentima je na raspolaganju oko 10.000 mesta u domovima.Oni koji su na budžetu dom će plaćati od 1.300 do 3.190 dinara.

Studenti po ekonomskoj ceni za dom će izdvajati nešto više od 10.000 dinara za mesec.

Studentski dom
Studentski domfoto: Printscreen/Google maps

Menza

Studenti koji se hrane u menzi, a na budžetu su, za hranu će izdvajati 2.700 dinara. S druge strane, samofinansirajući studenti za obroke u menzi moraju da izdvoje oko 10.000 dinara ili više.

Menza / ilustracija
Menza / ilustracijafoto: Printscreen/RTS

Džeparac

Dodatni troškovi kao što su izlasci, kupovina garderobe i dr. studente će "papreno" koštati.

Ugostiteljske usluge u junu su, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, bile za 15,7 odsto veće u odnosu na jun 2022. godine.

Dakle, za džeparac je potrebno izdvojiti barem 35.000 dinara i to samo za osnovne troškove.

Stanovi

Zbog dolaska velikog broja Rusa i Ukrajinaca u Srbiju prošle godine je došlo do naglog skoka cena iznajmljivanja stanova u Beogradu,

Međutim, poslednjih meseci beleži se stabilizacija na tržištu, kao i pad cena. Ipak, one su veće nego početkom 2022. godine.

Studenti, odnosno roditelji najviše novca će izdvojiti za stanove u širem centru Beograda i na Novom Beogradu, naročito u novogradnji koja je i najtraženija.

Manji stanovi na periferiji mogu se rentirati po ceni od 200 do 300 evra.

Grupe na Fejsbuku za iznajmljivanje stanova u Beogradu već su pune oglasa koje ostavljaju brucoši kako bi našli cimere i sa njima delili kirije.

Stanovi
foto: Profimedia

Prevoz

Dobra vest je da je mesečna karta za gradski prevoz za studente povoljnija nego pre, a sada iznosi 1.000 dinara.

Tramvaj
Tramvajfoto: Espreso

Studentske stipendije i krediti

Studentske stipendije i krediti mogu poprilično da rasterete kućni budžet i značajna su afirmacija za rad i trud tokom školovanja.

U Srbiji su trenutno najznačajnije one koje dodeljuju Ministarstvo prosvete, Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija i Ministarstvo odbrane, kao i Fond za mlade talente.

Postoje i opštinske, odnosno gradske stipendije, ali i one iz privatnih fondacija i međunarodnih fondova. Iznosi mogu da idu i do 510 evra mesečno.

Studenti
Studentifoto: Kurir/ Tamara Trajković

Kada se podvuče crta i saberu troškovi, student koji je na budžetu u Beogradu i živi u domu moraće da izdvoji najmanje 7.000 dinara (bez džeparca!).

Samofinansirajući studenti koji živi sam u stanu na periferiji Beograda, ako ne uračunamo ratu za školarinu, džeparac i račune za komunalije, mesečno će izdvajati najmanje 35.000 dinara.

Ukoliko ste student ili ste roditelj studenta, pišite nam u komentarima koliko vi izdvajate mesečno za troškove života u Beogradu.

Bonus video:

03:08

ZAŠTO JE POTRAŽNJA STANOVA U NIŠU DRASTIČNO OPALA? Vlasnica agencije otkrila koje promene su u grad doneli studenti iz Ukrajine

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.