ŠTA SE DEŠAVA SA INFLACIJOM U SRBIJI? Bankar izneo prognoze za KAMATE!
Inflacija, Foto: Profimedia

VAŽNO

ŠTA SE DEŠAVA SA INFLACIJOM U SRBIJI? Bankar izneo prognoze za KAMATE!

Najveći broj građana se pita kada će osetiti boljitak u svom budžetu

Objavljeno:

Evropska centralna banka podigla je kamatnu stopu deveti put za redom na 4,25 odsto i sada je najveća od oktobra 2008. godine.

Kada će kamatne stope početi da padaju, objasnio je Vladimir Vasić, bankar i finansijski konsultant, gostujući u Novom jutru.

- Sva podizanja referentnih kamatnih stopa daju rezultat tako što se inflacija zaustavila i krenula da pada, ali ne daju dovoljno dobar rezultat da bi se moglo zaustaviti podizanje referentnih kamatnih stopa- rekao je Vasić.

Najveći broj građana se pita kada će osetiti boljitak u svom budžetu, odnosno smanjenje mesečnih rata.

- Ja bih rekao da do kraja godine možemo očekivati još jednu ili dva podizanja referentne kamatne stope ECB jer se inflacija ne spušta dovoljno brzo. U takvim situacijama možete da tražite rezervne izvore prihoda ili da vidite u okviru svojih postojećih troškova bez čega možete - rekao je Vasić.

- Mi se iskreno nadamo kao ekonomisti da bi do kraja godine to stalo sa podizanjem kamatnih stopa jer podizanjem vi usporavatre privrednu aktivnost. Jer ako mi ne trošimo, ima manje punjenja budžeta, zato ja kažem da je vođenje budžeta u neku ruku i umetnost. Sa jedne strane morate zaustaviti inflaciju ali ne smete dozvoliti da vam privreda stane - rekao je Vasić.

- Čim postoji inflacija vi morate da je lečite i to rade centralne banke. Prema nekoj projekciji u drugoj polovini 2024. godine možemo očekivati smanjenje rata stambenih kredita - istakao je Vasić.

Bonus video:

05:01

IMA LI KRAJA POSKUPLJENIMA U SRBIJI? Stručnjaci iz PKS i NBS: Cene hrane ostaju visoke, evo kad se očekuje UPOLA MANJA INFLACIJA

(Espreso / Pink)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.