AKO IDETE NA LETOVANJE, OVO MORATE DA ZNATE: Proverite na VREME da li je vaša DESTINACIJA u ROMINGU, evo DETALJA!
Žena razgovara na telefon / ilustracija, Foto: Profimedia

ROMING MOŽE ZADATI GLAVOBOLJE

AKO IDETE NA LETOVANJE, OVO MORATE DA ZNATE: Proverite na VREME da li je vaša DESTINACIJA u ROMINGU, evo DETALJA!

U zavisnosti od inostrane destinacije i vrste saobraćaja, svi mobilni operateri u Srbiji nude nekoliko različitih opcija

Objavljeno:

Od 1. jula 2021. godine nema rominga za Severnu Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru i BiH.

To znači da građani Srbije u ovim zemljama i ovog leta mogu da koriste usluge mobilne telefonije i internet po domaćim cenama, prenosi Danas.

U međuvremenu, sezona letovanja počinje, a pre nego što se krene na put savet operatera je da se pogledaju roming paketi i usluge i svakako u poslovnicama ili na internetu raspita o tome šta koliko košta i šta su najpovoljnije opcije kako posle ne bi bilo iznenađenje računima.

U zavisnosti od inostrane destinacije i vrste saobraćaja, svi mobilni operateri u Srbiji nude nekoliko različitih opcija.

Mobilni telefon
Mobilni telefonfoto: Profimedia

Podsetimo, srpski turisti će i ove godine moći bezbrižno da koriste svoje pametne telefone u Grčkoj, bez bojazni da će im to biti papreno naplaćeno.

Memorandumom o razumevanju između Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacije Srbije i Ministarstva za digitalnu upravu Grčke o smanjenju međunarodnih tarifa za roming, pre dve godine je srpskim turistima omogućeno da koriste svoje uređaje gotovo kao da su kod kuće.

Ranije su domaći operateri jedan megabajt potrošen u romingu u Grčkoj naplaćivali do 920 dinara, ali korisnici su već neko vreme mogli da se uvere da je cena kod sva tri operatera snižena i da iznosi samo 1 RSD/MB.

U zavisnosti od vašeg operatora, cene rominga u Grčkoj su sledeće:

mts

Odlazni pozivi: 19,06 RSD/min

Dolazni pozivi: 3,58 RSD/min

SMS: 4,00 RSD

Internet: 1 RSD/MB

Yettel

Odlazni pozivi: 49,90 RSD/min

Dolazni pozivi: 11,90 RSD/min

SMS: 4,90 RSD

Internet: 1 RSD/MB

A1

Odlazni pozivi: 49,00 RSD/min

Dolazni pozivi: 49,00 RSD/min

SMS: 14,90 RSD

Internet: 1 RSD/MB

Kao što možete da vidite, cene poziva i dalje nisu male. Međutim, ukoliko imate potrebu da nekoga pozovete, najpovoljnije ćete proći ukoliko to učinite putem interneta, odnosno putem neke od popularnih aplikacija za dopisivanje. Ove aplikacije troše oko 1-1,5 MB po minuti poziva, pa je računica jasna da je u pitanju daleko bolji izbor.

Turisti neće morati da brinu ni na putu do Grčke, jer je prethodno ukinut roming na Zapadnom Balkanu, te mogu potpuno besplatno koristiti svoje pametne uređaje na putu kroz Severnu Makedoniju. Ipak, iako besplatan, roming na Zapadnom Balkanu vas može skupo koštati ukoliko ne poznajete pravila, te je važno da obratite pažnju.

Bonus video:

04:13

NOVA HIT DESTINACIJA ZA LETOVANJE! Hoteli su renovirani, a ponude izuzetno povoljne! Najbolji aranžmani DO KRAJA JUNA

(Espreso / Danas / Smartlife.mondo.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.