ZNATE LI KOLIKO ZARAĐUJU FRIZERI I KOZMETIČARI U SRBIJI? Ulaganja su MINIMALNA, a neki uzmi i do 200.000 DINARA
Foto: Profimedia

POSAO

ZNATE LI KOLIKO ZARAĐUJU FRIZERI I KOZMETIČARI U SRBIJI? Ulaganja su MINIMALNA, a neki uzmi i do 200.000 DINARA

Fiksna plata jednoj prosečnoj "manikirki" se u salonima se kreće od 70.000 - 100.000 dinara

Objavljeno:

Industrija lepote je jedna od najstarijih jer su žene oduvek težile da što više istaknu svoju prirodnu lepotu. Kako mnoge ne žale novca za to, ovde se može dobro zaraditi, a bez velikih ulaganja. Ko se bavi pružanjem usluga manikira i pedikira može da zaradi plata i do 200.000 dinara, a ništa manje nije ni kod frizera, šminkera i kozmetičara. Važna je samo hrabrost da se krene u svoj biznis.

Ovim poslovima se uglavnom bave žene, u salonima ili od kuće. Oprema i kursevi jesu izdatak, ali i pored toga ostaje dobra "čišta" zarada jer se u ovoj industriji stalno pronalaze nove tehnike i tretmani koji dosta koštaju. "Godinama sam snimala kod gazdarice šta i kako se radi, okuražila se i evo me u privatnim vodama. Ima svog radnika kome dajem 60.000 dinara mesečno. Lokal plaćam 200 evra, paušal otprilike toliko, a meni ostane plata kako kad", nekad i 2.000 evra", kaže Sanja sa Zvezdare.

Manikir i pedikir i preko 4.000 dinara

U zavisnosti od usluge koju želite, manikir se negde naplaćuje od 1.500 do 3.500 dinara, a estetski pedikir od 2.100 do 3.700 dinara. Pored osnovnog paketa, svaki dodatni zahtev se naplaćuje. Mnogi saloni nude i usluge medicinskog pedikira koji ide i do 4.200 dinara, ali cene opet dosta variraju.

Sređivanje noktiju košta od 1.500 do 3.700 dinara

Manikir, Nokti, Uv lampa
foto: Printscreen/Youtube/Oh My Gel

Fiksna plata jednoj prosečnoj "manikirki" se u salonima se kreće od 70.000 - 100.000 dinara, sudeći prema oglasima. Međutim, pored salona, mnoge kozmetičarke rade i u svojoj kući. Često im je to dodatni izvor prihoda pored redovnog posla koji imaju. Na ovaj način se može zaraditi i preko 200.000 dinara. One su saglasne da je materijal skup i dosta novca ode na to, ali ipak može da im ostane oko hiljadu evra. Pored zarade, prednost ovog zanata je kreativnost jer igranjem sa bojama, šarama i oblicima moguće napraviti prava mala umetnička dela na noktima.

Plate u frizerskim salonima i preko 160.000 dinara

Frizeri uvek imaju posla. Ulaganja nisu velika, a plate se kreću od 60. 000 dinara, koliko dobija početnik, do 120.000 dinara. Negde su plate frizera i 160.000 dinara, a ako ste sam svoj gazda, možete da zaradite i mnogo više. U novije industrija je razvila brojne tretmane za negu kose, što se prilično naplaćuje i to je dodatni prihod i za radnike u salonima i za vlasnike.

U jednom renomiranom prestoničkom frizerskom salonu čiji je cenovnik dostupan na njihovoj internet-stranici, mogu se videti cene nekih usluga i na taj način dobiti predstava o zaradi. Kolorizacija kose ili preliv se za srednju dužinu kose naplaćuje 4.299, a za dugu 3.899 dinara, "ekstra duga" kosa 4.799 dinara. U drugom salonu, usluga "skidanja tamne boje i prelazak u svetliju", odnosno"kompletna korekcija boje" ide od 17.000 dinara pa naviše.

Klasične usluge poput ženskog šišanja zavise od dužine kose, pa tako, na primer, za kratku kosu žensko šišanje minimalno košta 600 - 700 dinara, dok se feniranje posebno naplaćuje od 900 dinara pa naviše. "Lepo je imati diplomu, ali zanat je zanat. Šišam osam sati dnevno, a zarađujem kao programer. Kad radim dva sata duže, ima i za more, i za skijanje, ma lepota. Kosa je rasla i kad je bila korona i kad je kriza. Hoće žene da budu lepe uvek i zadnji dinar bi odvojile za frizuru. Tako je i sa depilacijom, sređivanjem noktiju", kaže frizerka Maša koja u malom Mokrom Lugu iznajmljuje lokal za 200 evra, a posla ima koliko hoćeš.

Jedno šminkanje 50 evra

Šminkanje je luksuz koji je postao jedna vrsta neminovnosti u eri društvenih mreža jer sve više žena ni ne pomišlja na noćni izlazak u grad ili odlazak na neku proslavu bez profesionalnog mejkapa. Zbog toga je plata dobra, ali i ovaj posao je postao unosan biznis.

Šminkanje, Šminka, Doterivanje, Ulepšavanje, Žena
foto: Profimedia

Mejkap umetnici jedno šminkanje naplaćuju u proseku 50 evra u Beogradu. Sudeći prema nekim profilima na Instagramu, ispod 35 evra (4.130 dinara) se gotovo ne može naći šminkanje u prestonici, dok u manjim gradovima već može za oko 2.800-3.000 dinara. Ako uzmemo da jedan mejkap artist ima u proseku oko 15 šminkanja tokom subote i nedelje i da naplaćuje recimo 30 evra po terminu, on može da zaradi jednu prosečnu srpsku platu, dakle oko 450 evra za jedan vikend. Ovaj posao ipak zavisi od talenta i veštine samog šminkera, pa zarada, kao i kod većine zanata, počiva na preporuci i kvalitetu.

Bonus video: SEZONSKI POSAO

01:40

SEZONSKI POSAO

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.