IVICA 20 GODINA ŽIVI U ITALIJI I ŽELI DA SE VRATI U SRBIJU: Zarađuje preko 1.000 evra, otkrio je NAJVEĆI IZDATAK
Ivica želi da se vrati u Srbiju, Foto: Profimedia

ŽIVOTNA PRIČA

IVICA 20 GODINA ŽIVI U ITALIJI I ŽELI DA SE VRATI U SRBIJU: Zarađuje preko 1.000 evra, otkrio je NAJVEĆI IZDATAK

Ivica navodi da je vidljivo smanjena kupovna moć građana, jer Italijani nisu navikli na krizu.

Objavljeno:

Beograđanin Ivica B. više od 20 godina živi u Vićenci u Italiji, ali kako kaže za Kurir, došlo je vreme da razmišlja o povratku u domovinu. Ne živi se više ni u ovoj zemlji Evropske unije kao nekad. Jednostavno poskupeo je život, a plate su ostale iste.

Ivica navodi da je vidljivo smanjena kupovna moć građana, jer Italijani nisu navikli na krizu.

- Kriza se oseća i u Italiji, građani su nezadovoljni. Iako su osnovne životne namirnice poskupele, cene su iste kao u Srbiji, neke čak i jeftinije, ali je prosečna plata kod nas manja. Najveći izdatak ovde su mesečne režije koje za dvosoban stan iznose oko 600 evra. Iznajmljivanje stana je oko 450 evra, a samo struja oko 100. Prosečna plata iznosi oko 1.300 evra, bez prekovremnog rada - priča ovaj Beograđanin.

CENE U VIĆENCI:

Kafa - 1,20 evra

pivo malo - 2,5 evra

veliko - 3,5 evra

limenke sokova - oko 2,5 evra

hleb - oko 3 evra

mleko - 1,3 evra

banane - 1,6 evra

jabuke - oko 2 evra

krompir - 1,2 evra

karta za bioskop - oko 10,5 evra

pakla cigareta - oko 6 evra

cena vrtića - 450 evra mesečno

Najveći mesečni izdatak, ipak, ide na stanovanje. Oni koji su rešili stambeno pitanje nasledstvom ili ranijom kupovinom, dok su cene bile znatno niže, a uslovi kreditiranja povoljniji, danas mogu da uživaju u lagodnijem životu.

- Radim u fabrici kablova i moja zarada je oko 1.400 evra. To nije dovoljno za pristojan život, već moram da se snalazim na razne načine. Imam stambeni kredit na koji mi odlazi veliki deo plate. Život više nije ni u Italiji lagodan kao što je bio nekad. Sada ovde ne može da se živi samo od jednog posla - kaže Ivica.

Karta za gradski prevoz je nešto više od dva evra, a standardna početna cena taksija čak 8,89, dok je pređeni kilometar 2,22 evra. Za mesečnu kartu u javnom prevozu treba izdvojiti 42,5 evra.

- Iako se stalno najavljuje povećanje plata, konkretnih odluka još nije bilo. Zato moram da radim sa strane ponešto, povezem putnike kad krenem u Srbiju, nije lako, snalazim se. Zato planiram da se uskoro vratim u Srbiju i nađem neki posao i barem budem svoj na svome - kaže Ivica za Kurir.

Bonus video: CENE GORIVA RASTU, JER SE UVEĆAVAJU I TROŠKOVI! Mićović: Treba biti fer prema potrošačima, ali treba pokriti i troškove

01:56

CENE GORIVA RASTU, JER SE UVEĆAVAJU I TROŠKOVI! Mićović: Treba biti fer prema potrošačima, ali treba pokriti i troškove

(Espreso/Kurir)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.