OD BESPLATNIH AKCIJA DOBIJATE 14.000 DINARA! Evo kako da proverite da li i koliko novca vam je na računu
Foto: Beta/Vuk Branković

obratite pažnju!

OD BESPLATNIH AKCIJA DOBIJATE 14.000 DINARA! Evo kako da proverite da li i koliko novca vam je na računu

U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, sada na računu možete da imate nešto oko 11.500 dinara

Objavljeno:

Uskoro stiže nova dividenda po osnovu besplatnih akcija. Isplatiće je dve kompanije, a kada se sve sabere, i dividende i vrednost beslatnih akcija na berzi u ovom momentu imate oko 14.000 dinara..

Sa novih 800 dinara dividende koje će uskoro da isplate kompanije NIS i Telekom, građani koji su od 2010. godine dobili besplatne akcije od države na računu imaju oko 7.000 dinara samo od dividendi, a ako računamo i vrednost besplatnih akcija na berzi i novac koji smo isprava dobili od Akcionarskog fonda ta cifra se penje na oko 14.000 dinara.

Imajući, međutim, u vidu da je prošlo više od 12 godina od momenta kada su gotovo svi punoletni građani dobili besplatne akcije od države, danas se akcija mnogi samo sećaju - bez detalja o tome da li su ih prodali, jesu li podizali novac od dividende, koliko bi danas mogli da imaju novca na računu i na kraju, u kojoj banci sve to mogu i da provere.

Za najveći broj građana, prava adresa za gotovo sva pitanja je Pošta. U ovoj banci možete da proverite da li, i koliko imate besplatnih akcija. Ovde možete da proverite i koliko one vrede. U Pošti možete i da prodate akcije, a sve što je potrebno jeste da tražite njihovu prodaju. Jedini potreban dokument jeste lična karta.

U besplatnim akcijama na berzi sada oko 5.500 dinara

U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, sada na računu možete da imate nešto oko 11.500 dinara. Podsetimo, građani su od 2010. godine dobili 31 akciju Telekoma Srbija, 5 akcija NIS-a i jednu akciju Aerodroma „Nikola Tesla“.

Jedna akcija NIS na Beogradskoj berzi danas je vredela 720 dinara, a pet koliko je svaki građanin dobio pre punih deset godina, ukupno oko 3.600 dinara. Akcija Aerodroma vredi 2.000 dinara, a građanima je na račun uplaćeno i po 1.700 dinara na osnovu akcija Akcionarskog fonda.

Ukoliko već niste, ovaj novac možete da podignete - pritom ništa nećete izgubiti jer podizanjem novca od dividendi ne gubite ni pravo na akcije, ali ni pravo na dividendu koje će kompanije isplaćivati u narednim godinama.

U dividendama besplatnih akcija oko 7.000 dinara

Do sada je ukupno bilo oko tridesetak isplata dividendi - najmanja je bila 20 para, a najveća 1.279 dinara. Prva isplata je bila u 2012. a uskoro stiže i 600 dinara za pet akcija od NIS-a. O detaljima isplate kompanija će se naknadno oglasiti, a prošle godine NIS je isplatio dividendu u avgustu. Uskoro stiže i novac od dividende koju će isplatiti Telekom. Po osnovu 31 deonice, na račune akcionara opve kompanije će biti uplaćeno još oko 226 dinara neto ukupno.

Telekom Srbija”, inače, ostvario je prošle godine 13,3 milijarde dinara profita, što je više nego što je zabeleženo 2021. Ovakvi rezultati omogućiće i isplatu dividendi i to 50 posto od ovog iznosa što praktično znači da će akcionarima biti podeljeno 6,7 milijardi dinara.

Ono što je važno znati kod isplate dividende, jeste da ukoliko podignete ovaj novac to ne znači da gubite akcije. Naprotiv, vi ste i dalje vlasnik akcija, i po osnovu njih svake godine možete računati na novu uplatu dividende. Odluku o isplati i visini dividende naravno donosi kompanija, a u zavisnosti od poslovanja i ostvarenih rezultata.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.