STRUČNJAK OTKRIO KOJI NAČIN JE NAISPLATLJIVIJI ZA ZADUŽIVANJE: Nema nikakve KAMATE, ali postoje USLOVI
Žena na šalteru, Foto: Dado Đilas

INFLACIJA

STRUČNJAK OTKRIO KOJI NAČIN JE NAISPLATLJIVIJI ZA ZADUŽIVANJE: Nema nikakve KAMATE, ali postoje USLOVI

Savetuje građanima da koriste čekove, jer su najjeftiniji i nemaju kamatu, zatim gotovinski kredit, dok je treća opcija dozvoljeni minus, a najskuplja kreditna kartica

Objavljeno:

Od nižih kamata, bar za sada, nema ništa. Posle kratkotrajne pauze u junu, američki Fed ponovo podiže kamatu za 0,25 procentnih poena. I Narodna banka Srbije podigla je referentnu kamatnu stopu na 6,5 odsto. Kako se u takvim okolnostima ponašati kada su u pitanju, krediti, kreditne kartice, čekovi, dozvoljeni minus i šta je najisplativije.

Urednik sajta Kamatica Dušan Uzelac kaže za RTS da cilj NBS nije da poskupi građanima kredite, već da suzbije inflaciju, ali da je uzgredni efekat te politike povećanje cene kredita krajnjim korisnicima.

Poručuje da je kredit naš novac iz budućnosti, banke nam ga daju unapred, ali treba i da ga vratimo. Ako to ignorišemo dovešćemo sebe u problem u budućnosti, upozorava Uzelac. Savetuje građanima da koriste čekove, jer su najjeftiniji i nemaju kamatu, zatim gotovinski kredit, dok je treća opcija dozvoljeni minus, a najskuplja kreditna kartica.

Pare, Šalter
foto: Zorana Jevtić

Uzelac savetuje građanima da koriste čekove jer su najjeftiniji i nemaju kamatu.

"Nakon čekova ide neki gotovinski kredit, gde vi kažete dajte mi gomilu novca, ja ću to otplaćivati kasnije. Treća opcija je dozvoljeni minus, koji je praktična, ali skuplja varijanta. Kreditna kartica je najskuplja, ali poenta je da pratite te brojke, da vidite koliko plaćate. Mi smo uvek odgovorni za njih i bilo bi suludo da očekujemo da banka upravlja našim finansijama. Neće oni nas savetovati da mi nikad ne uzmemo kredit ili da budemo finansijski odgovorni, nego naprotiv", upozorava Uzelac.

Smatra da globalne finansijske politike idu na bolje, iako je turbulentno i dosta ekonomskih modela je na ispitu.

"Iako je građanima teško da isplaćuju, ovo što se danas dešava u ekonomskom smislu su pokazatelji da to nije funkcionisalo ni ranije. Mi danas imamo repove posledica iz 2008. godine, koja je nas prošla, jer nismo bili toliko uključeni u te tokove. I tada su se problemi rešavali s istim alatima i nisu se rešili. Ali vidite nije bez razloga došla ni priča kriptovaluta. Da li će to izdržati – to je sada aktuelna borba", rekao je Uzelac za RTS.

ček, Čekovi
foto: Printscreen/youtube/ Potrošački savetnik

Čekovi sve popularniji

Većina banaka u Srbiji izdaje čekove, ali pod određenim uslovima. Podaci NBS pokazuju i da su banke u proseku mesečno izdavale i o 650.000 čekova. Mnoge to nevoljno rade, jer im se više isplati ponuditi klijentu kreditnu karticu. Ipak, sve je više građana koji u banci čekove i traže, a imajući u vidu benefite koje nose.

- A danas čekove mnogi koriste bukvalno za svašta. Čekovima kupuju hranu na odloženo, plaćaju rate za more i odmor, kupuju garderobu, opremaju decu na izlete. koriste ih i penzioneri i mladi - kažu nam u jednoj banci.

Uslovi za dobijanje čekova

Podrazumeva se da klijent banke ima redovna primanja i da je uredan platiša, bez zaostalih dugovanja. Praktično, da bi dobili ček, za svaki moraju tog trenutka na računu da imaju pokriće od po 5.000 dinara, što je i maksimalni iznos. Ovaj iznos je sa 3.000 dinara podignut još decembra 2007. godine, i u primeni je od 1. januara 2008. godine.

Banka
foto: Printscreen/RTS

Plaćanje čekovima: Bez kamate i na odloženo

Čekovi se izdaju na lični zahtev, a ima i paketa računa koji podrazumevaju čekove. Najčešće je jedan od uslova da klijent ima bar šest meseci posao na neodređeno, a prilikom odobravanja čekova često potpisuje menicu ili neku drugu vrstu garancije.

Bonus video:

03:34

EVO ŠTA SE DEŠAVA SA VAŠIM KREDITOM UKOLIKO BANKA ODE U STEČAJ! Uzelac razotkrio sve nedoumice: Banke imaju CRNE LISTE?

(Espreso/RTS/Blic Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.