"ZA TE PARE BIH MOGLA DA KUPIM STAN U BG": Smiljana o CENAMA stomatoloških USLUGA u INOSTRANSTVU, deru CIFRAMA!
Zubar / ilustracija, Foto: J.M. Guyon - Copyright 2012 / CandyBox / Profimedia

DOLAZE U SRBIJU DA RADE ZUBE

"ZA TE PARE BIH MOGLA DA KUPIM STAN U BG": Smiljana o CENAMA stomatoloških USLUGA u INOSTRANSTVU, deru CIFRAMA!

U Srbiju stranci, ali i srpski državljani koji žive u inostranstvu, dolaze najčešće zbog stomatoloških intervencija

Objavljeno:

Iako turiste koji dolaze u Srbiju privlači dobar provod i odlična hrana u skoro svim gradovima, to svakako nisu jedini razlozi njihovog dolaska, jer postoje brojne manje grupe turista koji dolaze zbog nekih totalno drugačijih stvari. Kao i sportisti na turnirima, penzioneri na krstarenju Dunavom ili radoznali Indijci, jedna od specifičnih grupa su dentalni turisti. Među njima preovlađuju Srbi iz dijaspore, koji tada iskoriste priliku da posete svoje prijatelje i familiju, ali je poslednjih godina primetan i značajan rast broja stranaca.

Hollywood smile“, najpopularniji krupniji stomatološki zahvat već dve decenije u našem regionu, povoljniji je oko osam puta u Srbiji u odnosu na zapadnu Evropu i dva do tri puta u odnosu na centralnu Evropu. To nam potvrđuje i stomatolog dr Aleksandar Popović koji za Nova.rs objašnjava da je cena materijala u skoro svim zemljama ista, ali da je cena rada jeftinija u Srbiji, te da zato stranci dolaze kod nas da „rade zube“.

„Stranci dolaze u Srbiju zbog stomatoloških usluga zato što je ovde dosta jeftinije. Cena implanta i u Švajcarskoj i ovde je u fabrikama ista, samo što je cena rada ovde mnogo jeftinija. Dolaze iz Švajcarske, iz Švedske, Australije, Nemci manje-više, Italijani takođe, kako-kad, ali najviše dolaze Švajcarci. Definitivno. I uglavnom zbog implanta“, ističe dr Pavlović.

Osmeh / ilustracija
Osmeh / ilustracijafoto: Profimedia

Dodaje da je u Americi najjeftinija stomatološka intervencija 500 do preko 1.000 dolara, dok je lečenje kanala, operacije i slično po nekoliko hiljada, a ovde je skoro duplo jeftinije.

„U Švajcarskoj je cena čišćenja kanala 1.000 franaka, dok su Britanci najskuplji. Tamo je do pre nekoliko godina samo običan stomatološki pregled iznosio čak 140 funti“, tvrdi stomatolog.

Očekivano, najviše dental turista dolazi u prestonicu (oko 80%), dok je drugi najposećeniji grad za ovu granu turizma Niš.

U pitanju su gradovi u kojima se nalaze aerodromi i u koje se za relativno kratko vreme može sleteti iz bilo kog dela sveta.

Među turistima definitivno preovlađuju Srbi iz dijaspore, koji tada iskoriste priliku da posete svoje prijatelje i familiju, ali je poslednjih godina primetan i značajan rast broja stranaca.

Iako su ovakva putovanja prevashodno motivisana potrebom za stomatološkim uslugama, turistički obilasci gradova i okoline su njihov sastavni deo.

Najveći procenat dental turista, pre ili nakon posete odabranom zubaru, iskoristi priliku da o jednom trošku obiđe i najveće atrakcije Beograda, Niša, Novog Sada i ostalih gradova, odnosno provede u Srbiji bar još nekoliko dana.

Stranci često ističu da je čak i finansijski isplativije provesti nekoliko dana u Srbiji, platiti dentalnu uslugu i povratnu kartu, nego rešavati stomatološke probleme u svojoj zemlji. Razume se da i prilika da posete mesta koja do sada nisu videli ima svoju vrednost koja se ne meri nužno novcem.

Uz sve navedeno, jedan od glavnih aduta koji Srbiju svrstava u sam vrh dentalnih destinacija je i transparentnost cena stomatoloških klinika koje najčešće unapred procenjuju troškove lečenja ili drugih stomatoloških zahvata, bez skrivenih troškova.

Razlika u cenama od sedam do 10 puta veća

Razlike u cenama stomatoloških usluga kod nas i u drugim zemljama su jako velike, od sedam pa i do 10 puta.

Hrvatska je, recimo, tri puta skuplja, Slovenija pet puta, a ostale države čak i do sedam do 10 puta skuplje u odnosu na cene kod nas.

Skidanje kamenca je od 150 do 200 evra, a kod nas je 20 evra. Vađenje zuba je kod njih od 150-300 evra. To su velike razlike u cenama.

Zubi / ilustracija
Zubi / ilustracijafoto: J.M. Guyon - Copyright 2012 / CandyBox / Profimedia

Pojedine ordinacije to rade organizovano, daju oglase u inostranstvu i tako dolaze do pacijenata. Ljudi dolaze uglavnom da urade fiksne i mobilne proteze, da ugrade implante ili na redovne godišnje kontrole.

Ukoliko ih zaboli zub, moraju da idu odmah u zemlji u kojoj žive, a za sve ostalo što može da čeka, navikli su da dolaze kod stomatologa u Srbiju, kažu u jednoj stomatološkoj orginaciji.

Smiljana došla iz Ciriha zbog „holivudskog osmeha“

Smiljana E. (48) iz Smederevske Palanke koja godinama živi u Cirihu, doputovala je pre dve nedelje u Beograd kako bi konačno dobila „holivudski osmeh“.

„Dolazim u Smederevsku Palanku dva puta godišnje, nekada i tri. Brat, snajka i dvoje dece tu žive, dok su mi roditelji umrli. Ja sam u Cirihu 26 godina, ali nikada ništa nisam radila u privatnim klinikama, posećujem samo državnog lekara i to isključivo kada zatreba. Pre deset godina radila sam zube u Beogradu, sad je došlo vreme da se rade novi, s obzirom da još uvek imam svoje, ali već su iskrzani i istrošeni“, priča za Nova.rs Smiljana.

Dodaje da su u Cirihu pojedine stomatološke usluge skuplje i do deset puta u odnosu na Srbiju.

„Naopako, da radim zube u Cirihu, mogla bih za te pare da kupim stan u Beogradu. Verujte. Mnogo je skupo. Tako da ssam došla da ovde završim sve što imam, a onda ću u Hrvatsku na odmor, pa nazad za Švajcarsku“, objašnjava naša sagovornica dodaju da će u oktobru ponovo doći, ali sa prijateljicom.

„Moja Frančeska živi u jednom gradu blizu Ciriha i dovešću je na jesen da stavi nove zube jer da bi to uradila u Švajcarskoj, žena bi morala da podigne kredit. Cene su izuzetno velike“, ističe Smiljana.

U Srbiju stranci, ali i srpski državljani koji žive u inostranstvu, dolaze najčešće zbog stomatoloških intervencija, ali i zbog drugih zdravstvenih usluga – plastične i rekonstruktivne hirurgije, specijalističkih pregleda, najviše kod oftalmologa, potom lečenja matičnim ćelijama, ali i zbog komfornog porođaja po niskoj ceni u luksuznim privatnim apartmanima.

Bonus video:

02:34

Stomatolog predstavlja razvoj paradontopatije

(Espreso / Nova, Sanja Radovanović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.