BANKA ĆE VAM ODBITI KREDIT AKO NE PLATITE OVAJ RAČUN! Opasna pravila NOVOG ZAKONA važe i za mobilne operatere
Šalter, Foto: Beta/Nenad Petrović, Filip Plavčić

oprez!

BANKA ĆE VAM ODBITI KREDIT AKO NE PLATITE OVAJ RAČUN! Opasna pravila NOVOG ZAKONA važe i za mobilne operatere

Iz Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija uvodi se registracija pripejd pretplatnika mobilnih korisnika u Republici Srbiji

Objavljeno:

Neplatiše će biti na udaru, prema novom Zakonu o električnim komunikacijama, jer čak i zbog sitnih dugovanja neće moći da podignu kredit.

Novi Zakon o električnim komunikacijama predviđa da ako niste platili račun za telefon banka vam neće odobriti kredit. Takođe, ako Kreditni biro u banci ima registrovana neka vaša dugovanja, mobilni operator može da odbije potpisivanje ugovora sa vama.

Naime, krajem aprila Skupština Srbije usvojila je novi Predlog zakona o elektronskim komunikacijama, a sporan je član 127 koji omogućava razmenu podataka između kreditnog biroa i operatora mobiln telefonije.

Skupština Srbije
Skupština Srbijefoto: Ana Paunković

Mobilni operator sada može da se obrati Kreditnom birou da provere da li korisnik ima nekih dugovanja dužih od 60 dana prema banci. Na taj način mobilni operateri proveravaju kod banka da li je neko nesigurni platiša, a isto to mogu i banke da urade. Ukoliko korisnik ima zabeleženih dugovanja prema operateru, to može da bude takođe povod za negativan odgovor banke prilikom procesa odobrenja kredita.

Jovan Ristić iz Udruženja za zaštittu potrošača "Efektiva“ u izjavi za Novu kaže da se sa usvajanjem ovog zakona pokušalo još 2017. godine, ali bezuspešno.

"Mobilni operator sada može da se obrati Kreditnom birou da vidi da li ti imaš nekih dugovanja dužih od 60 dana prema banci i da kaže ti si nesiguran platiša, mi ti nećemo odobriti da zaključiš ugovor sa nama. Mogu da ti kažu nećemo. Istovremeno, to može da uradi banka da ti kaže, nećemo da ti damo kredit zato što ti imaš dugove za mobilni telefon“, kaže Ristić.

Mobilni telefon
Mobilni telefonfoto: Profimedia

Novi Zakon se odnosi i na kupovinu mobilnih brojeva

Iz Ministarstva turizma, trgovine i telekomunikacija uvodi se registracija pripejd pretplatnika mobilnih korisnika u Republici Srbiji u cilju postizanja veće sigurnosti građana, a građanima je ostavljena mogućnost da i ovu registraciju obave elektronski preko Portala eUprava.

Svi pripejd korisnici uskoro će morati da ostave svoje lične podatke, uključujući ime i prezime, ali i JMBG ili broj lične karte i pasoša

Očekuje se da će pravilnik biti usvojen u narednim mesecima, nakon čega će operaterima biti ostavljen period od godinu da započnu proces registracije. Pored toga, novi zakon obavezuje operatore da svojim korisnicima izdaju račune u elektronskom obliku.Zbog brojnih zloupotreba, srpske bezbednosne službe su još 2013. godine pokrenule inicijativu da se SIM kartice kupuju uz ličnu kartu.

Bonus video:

02:14

KAKO IZABRATI NAJPOVOLJNIJI KREDIT? Stručnjaci za Kurir TV: Pre donošenja odluke, NIKAKO NE PRESKAČITE OVAJ KORAK

(Espreso / Nova)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.