BEZ OVOG DOKUMENTA USKORO NEĆETE MOĆI NI DA KUPITE, NI DA PRODATE STAN: Novi zakon već stigao u Skupštinu!
Stambena zgrada, Foto: Profimedia

stižu nove mere

BEZ OVOG DOKUMENTA USKORO NEĆETE MOĆI NI DA KUPITE, NI DA PRODATE STAN: Novi zakon već stigao u Skupštinu!

Trenutno veoma mali broj stambenih objekata u celoj zemlji ima ovaj dokument

Objavljeno:

Budući da će pitanje energetskog pasoša u sistemu stambenih objekata u Srbiji vrlo uskoro postati realnost tržišta nekretnina.

Sve zgrade, bilo privatne ili državne, a koje imaju više od 10.000 kvadrata, moraće da poseduju sertifikate zelene gradnje, što je deo održive politike i zelene tranzicije kojoj Srbija stremi, u skladu sa EU normama i Zelenom agendom.

Zgrada
Zgradafoto: Aleksa Petrović

- Mi već 12 godina imamo pravni okvir i strateška dokumenta koja regulišu energetsku efikasnost zgrada ali za to vreme nije urađeno mnogo iz razloga što nije bilo dovoljno zakonskih rešenja kako bi se to i stimulisalo. Danas sam predstavio izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji koje predviđaju veoma mnogo novina kada je u pitanju energetska efikasnost zgrada - prvo predviđaju da sve nove zgrade moraju da imaju energetske pasoše - rekao je Vesić krajem maja, i dodao da stanovi neće moći ni da se kupuju, ni da se prodaju, ukoliko investitor odnosno zgrada nemaju ovaj pasoš.

U međuvremenu, Zakon o planiranju i izgradnji je ušao u skupštinsku proceduru i radi se na njegovim izmenama, a treba istaći da trenutno veoma mali broj stambenih objekata u celoj zemlji ima energetski pasoš.

Između ostalog, to je zato što su se norme iz Pravilnika o sertifikaciji zgrada i o energetskoj efikasnosti do sada primenjivale samo na novim zgradama, ali ne i starim.

I još jednom podsećamo, zgrade u državnom vlasništvu će ovaj sertifikat morati da pribave u roku od tri godine, vlasnici postojećih poslovnih zgradu u roku od pet, a vlasnici postojećih stambenih zgrada, odnosno stanova, u roku od 10 godina.

(Espreso / Telegraf Biznis)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.