CENA MESA U SRBIJI SE VINULE U NEBESA, KILO SVINJE KAO SVETOG PETRA KAJGANA: Skuplja i od JAGNJETINE, evo i ZAŠTO!
Milan Prostran, Foto: MONDO/ GORAN SIVAČKI/PRINTSCREEN/YOUTUBE/NOVA S

tržište

CENA MESA U SRBIJI SE VINULE U NEBESA, KILO SVINJE KAO SVETOG PETRA KAJGANA: Skuplja i od JAGNJETINE, evo i ZAŠTO!

Na visoke cene uticali su i neki spoljni faktori poput afričke svinjske kuge, koja je zahvatila veliki deo Azije i delo Evrope

Objavljeno:

U pojedinim mesarama i marketima u Srbiji kilogram svinjetine dostigao je cenu od 1.000 do čak 1.200 dinara te je samim tim skuplja od jagnjetine!

Potrošači u našoj zemlji su zabrinuti zbog konstantih poskupljenja mesa, a agroanalitičar Milan Prostran kaže za Kurir da najveći broj stanovnika sa nižim primanjima već duže vreme ne kupuje visokokvalitetne komade mesa zbog cene.

Mesara, meso
foto: Emilija Jovanović

- Na visoke cene uticali su i neki spoljni faktori poput afričke svinjske kuge, koja je zahvatila veliki deo Azije i delo Evrope, a velike količine vlage ostavile ozbiljne posledice ne samo na biljne kulture, već i na proces proizvodnje stočne hrane. Po mom mišljenju cene mesa u našoj zemlji dostigle su maksimum. Mi ne možemo brzo obnoviti stočni fond, a kao posledicu visokih troškova u proizvodnji imamo ovakve cene na tržištu. Prvi otkos lucerke koja se koristi za krave i ovce je propao i nije se mogao osušiti tako da je bilans stočne hrane ugrožen. Treba biti krajnje racionalan u razmišljanjima kako upravljati stočnim fondovima hrane - navodi Prostran i dodaje da do početka jeseni ne treba očekivati smanjenje cena.

Cene mesa

Juneći but bez kostiju od 1.200 do 1.400

Juneće usitnjeno meso 450 grama 565

Juneća plećka bez kostiju 1.330

Pileći file 820

Svinjska plećka bez kostiju 840

Svinjski file 1.300

* Iznosi su u dinarima

Jedna Beograđanka kaže za naš list da je šokirala i cena mlevenog mesa.

- Bila sam do prodavnice da kupim pola kilograma mešanog mlevenog mesa. Čini mi se da je do pre nedelju dana ili dve koštalo oko 400 i nešto dinara pola kilograma, a sad je skočilo na 560 dinara. Odustala sam od kupovine i na kraju uzela pileća krilca koliko da zamiriše ručak - kaže ona.

02:18

PAMETNI PRODAVCI SPUŠTAJU CENE STANOVA Stručnjak o trenutnom stanju na tržištu nekretnina u Srbiji: DOŠLO JE DO STAGNACIJE!

(Espreso/Kurir.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.