SVUDA SE TRAŽE BERAČI MALINA, NUDE IM VELIKE DNEVNICE, SMEŠTAJ I HRANU: Oglasi puni, svi jure radnike (FOTO)
Maline, Foto: RINA

OBRATITE PAŽNJU

SVUDA SE TRAŽE BERAČI MALINA, NUDE IM VELIKE DNEVNICE, SMEŠTAJ I HRANU: Oglasi puni, svi jure radnike (FOTO)

Malinari se slažu da branje 'crvenog zlata' nije lak posao, ali navode da je dobro plaćen

Objavljeno:

Uskoro počinje sezona branja malina, a sudeći po oglasima, malinari su spremni da daju i do 8.000 dinara dnevnicu za vredne berače, uz obezbeđen smeštaj i hranu. Ranijih godina, mnogi su imali problem sa pronalaskom berača, pa su ove godine rešili da podignu dnevnice.

Tako domaćinstvo Blaža Đukića nudi od 4.000 do 8.000 dinara dnevnicu za branje malina u okolini Arilja. Druga domaćinstva umesto dnevnica, isplaćuju u proseku 80 dinara po kilogramu. Većia ponuđenih oglasa je za berbu u okolini ARilja i Bajine Bašte.

Malinari se slažu da branje 'crvenog zlata' nije lak posao, ali navode da je dobro plaćen. Vladan Rajaković, malinar, naveo je da će ove godine prinos malina biti dosta bolji.

1 / 4 Foto: Printscreen/RS.JOOBLE.ORG

"Sneg, srećom, nije naštetio ovogodišnjem rodu. Uglavnom, moje maline su plaćene, znam iz drugih izvora da neki imaju tih problema. Ove godine prvi put možda ulazim u problem jer ću morati da imam radnike, dosad sam brao sa ukućanima. Problem može da bude u ceni koju nagađamo da će biti 200, 300 dinara, pa ne znam kako ću se uklopiti s radnicima. Još nisam pokušavao da ih tražim. Bilo je teško naći ih iako je dnevnica bila i do 5.000 dinara, mnogima je deo roda propao u nedostatku radne snage", požalio se Rajaković.

Podsetimo, s obziorm na to da je prošle godine bio primetan manjak domaće radne snage kao moguće rešenje za uzgajivače navodila se mogućnost upošljavanja radnika iz Istočne Evrope, ali i iz Azije, koji su u Srbiji već angažovani na drugim sezonskim poslovima.

Oglas za posao
foto: Printscreen/RS.JOOBLE.ORG

Inače, cena maline za 2023. godinu, po procenama nekih stručnjaka, neće prelaziti 300 dinara, a čak možda i bude dosta manja.

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.