OD PELENA DO PAMETNIH TELEFONA: Dete do 18. godine roditelje košta kao nekretnina, ovo je detaljna računica
Dete, Foto: Anna Kaczor / Panthermedia / Profimedia

NEMAČKA

OD PELENA DO PAMETNIH TELEFONA: Dete do 18. godine roditelje košta kao nekretnina, ovo je detaljna računica

Nemci su sada izračunali sve troškove - od rođenja do punoletstva i zaključak je da su sa godinama izdaci sve veći

Objavljeno:

Dete do 18. godine roditelje košta kao nekretnina! Nemci su izračunali sve troškove: Na spisku i pelene i pametni telefon i o

Koliko dete roditelje košta do 18. godine? Nemci su sada izračunali sve troškove - od rođenja do punoletstva i zaključak je da su sa godinama izdaci sve veći.

Kako se navodi, bebama je potrebna kompletna oprema, kasnije stižu i troškovi nege i obrazovanja, baš kao i igračke i aktivnosti u slobodno vreme, pametni telefon i po potrebi vozačka dozvola. Što je potomstvo veće, obično ima više (i skuplje) potrebe. Ali koliko novca roditelji moraju potrošiti pre nego što postanu punoletni?

Prema Nemačkom zavodu za statistiku, u 2018. godini parovi su u proseku potrošili 763 evra mesečno za dete (9.756 eura/godišnje). Samohrani roditelji s jednim detetom takođe su u proseku potrošili samo 53 evra manje (8.520 evra/godišnje), piše Fenix magazin.

Hrana, odeća i stanovanje čine više od polovine izdataka, dok samo 15 odsto izdataka se daje za kulturne sadržaje, aktivnosti u slobodno vreme i zabavu. Kako pišu nemački mediji, ako porodica ima više dece, troškovi malo padaju.

S dvoje dece troškovi iznose 1.267 eura mesečno (umjesto 1.526 eura), s troje dece 1.770 evra. To je verovatno zbog toga što su neke potrebne stvari za dete već tu, od starije dece.

Ako pogledate pojedinačne godine detetova života, postaje jasno: što je potomak stariji, to postaje skuplji. Prema podacima Njemačkog zavoda za statistiku, roditelji troše oko 679 eura mesečno za šestogodišnje dete (8.148 eura/godišnje), za dete od dvanaest godina to je u proseku 953 eura (11.436 evra/godišnje).

Do 18. godine dete košta ukupno gotovo 165.000 eura, pišu nemački mediji i navode kako je taj iznos u mnogim regionima moguće kupiti nekretninu srednje veličine.

Kad je sama škola u pitanju, roditelji moraju puno da ulažu. Prema članku objavljenom na eltern.de, osnovnoškolska djeca u nekim saveznim zemljama plaćaju više od 100 eura po školskoj godini (npr. Saska-Anhalt: 220 eura, Porajnje-Falačka: 149 eura, od 2022.). Donja Saska (18 eura/školska godina, od 2022.) i Tiringija (23 eura/školska godina, od 2022.) dosta su jeftinije. Ti se troškovi obično udvostruče u srednjoj školi.

Naravno, ove brojke su samo prosek. Definitivno postoje načini na koje možete uvek iznova uštedeti novac. Oprema za bebe, uključujući dječja kolica i stolice za hranjenje, mogu se kupiti i polovni, baš kao i dečja odeća.

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.