Rusi preuzimaju Agrokor! Ima li spasa za najvećeg hrvatskog tajkuna?
Foto: Profimedia

rešenje se nazire

Rusi preuzimaju Agrokor! Ima li spasa za najvećeg hrvatskog tajkuna?

- Želimo da shvatimo zašto je kompanija sa tako stabilnim rezultatima i rastom koji je imala u prošlosti dovedena u krizu likvidnosti, zašto je kršila ugovore i imala problema sa dobavljačima
Objavljeno:

"Sberbank" i drugi glavni poverioci hrvatskog koncerna "Agrokor" naći će se kako bi razmotrili postavljanje svojih predstavnika u upravljačka tela te kompanije izjavio je za agenciju Blumberg Maksim Poletajev, prvi zamenik direktora "Sberbanka".

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

Poverioci zahtevaju kontrolu trenutnih operacija i žele da dobiju mogućnost "istog trenutka reaakcije na promene".

- Želimo da napravimo strukturu unutar zakonskih okvira, a koja bi zadovoljila glavne poverioce, pojasnio je Poletajev.

Glavni deoničari potvrdili su da su spremni na razgovor o predlozima.

- Ne želimo p da preuzmemo kompaniju i tu opciju uopštee ne razmatramo, izjavio je Poletajev.

Kupila sam patike u Beču, a u BG doživela šok! ZAŠTO NIKADA VIŠE NEĆU KUPOVATI U SRBIJI?

Blumberg nadalje izveštava da "Sberbank" i ostali glavni poverioci pripremaju plan za likvidnost "Agrokora" u sljedeća tri meseca, koji bi trebalo da bude odobren do utorka.

- Još ne mogu da procenim koliko će dodatnog novca biti potrebno, ali pretpostavljam da bi cifra mogla biti značajno smanjena nakon razgovora s glavnim dobavljačima i kreditorima - rekao je Poletajev.

"Sberbank" je angažovao uglednu revizorsku kuću "Deloitte" kako bi dala svoju procenu poslovnog plana koji se priprema, ali i procenu svake operativne kompanije unutar koncerna kao i grupe u celini.

- Želimo da shvatimo zašto je kompanija sa tako stabilnim rezultatima i rastom koji je imala u prošlosti dovedena u krizu likvidnosti, zašto je kršila ugovore i imala problema sa dobavljačima - kazao je Poletajev.

- Najhitniji problem je likvidnost, a čim ga rešimo, "Sberbank" će biti spreman da razmotri mogućnost dugoročnog restrukturiranja duga Agrokor grupe, dodao je ruski bankar.

- Verojatno će biti razumno prodati neku imovinu koja nije deo temeljnog biznisa i istovremeno krenuti u potragu za investitorom s velikim iskustvom u industriji, koji bi bio prihvatljiv poveriocima kao i trenutnim deoničarima. Sberbank je spreman da bude "Agrokorov" savetnik u toj potrazi, zaključio je Poletajev.

(Espreso.co.rs/jutarnji.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.