EVO KOLIKO ĆE SADA IZNOSITI SUBVENCIJE PO KRAVI: Premije za mleko 19 dinara, OVO SU SVI DETALJI!
Krave, Foto: RINA

VAŽNO

EVO KOLIKO ĆE SADA IZNOSITI SUBVENCIJE PO KRAVI: Premije za mleko 19 dinara, OVO SU SVI DETALJI!

Posebna tema sastanka bile su premije za mleko

Objavljeno:

Država će povećati premije na mleko sa 15 na 19 dinara po litru, a subvencije za priplodne mlečne krave po grlu biće 40.000 dinara, čak 10.000 dinara više nego dosad.

Ovo je epilog jučerašnjeg dogovora predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa predstavnicima Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga i Udruženja odgajivača goveda centralne Srbije. Predsednik je zahvalio poljoprivrednicima na otvorenosti i spremnosti da razgovaraju, istakavši da je razgovor osnova za rešavanje problema u svim oblastima, pa tako i u poljoprivredi.

Otvoreni razgovori

Govoreći o prvim merama koje će država uvesti u cilju olakšanja poslovanja stočara, predsednik je istakao i da će prelevmani za tvrde sireve biti povećani na 300 dinara po kilogramu, kao i da će biti uvedene zaštitne takse na kondenzovano mleko u iznosu od 300 dinara.

- Subvencije po grlu za priplodne mlečne krave biće podignute sa 30.000 na 40.000 dinara, a biće isplaćene po javnom pozivu koji je u toku. Ukupan iznos povećanja je 2,3 milijarde dinara, a za ovu meru će u 2023. godini biti ukupno isplaćeno 14,3 milijarde dinara - istakao je predsednik i dodao da će ta mera važiti za sva grla mlečnih krava.

Posebna tema sastanka bile su premije za mleko, za koje je predsednik kazao da će biti povećane sa 15 na 19 dinara po litru u drugom, trećem i četvrtom kvartalu.

- Zahtev je bio da se poveća premija za mleko sa 15 na 20, rekli smo da možemo sa 15 na 19 dinara - istakao je Vučić.

1 / 3 Foto: RINA

Šta su mere

* povećanje premija za mleko sa 15 na 19 dinara po litru

* povećanje zaštitnih taksi za sir sa 30 na 300 dinara po kilogramu

* povećanje subvencija za priplodne krave sa 30.000 na 40.000 dinara po grlu

On je dodao da je otvoren za razgovore, ali da neće da razgovara sa "ucenjivačima i profesionalnim demonstrantima".

Predsednik je dodao da koliko god da država da, nikada neće biti dovoljno.

- Uvek će postojati protesti i za 20 i za 30 godina. Nije tu reč o poštovanju, nego o ogromnim parama, da budemo načisto - napomenuo je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da će država povećati sa 30.000 na 40.000 dinara subvencije po grlu, baš kako su poljoprivrednici tražili.

- Hoćemo malog stočara da ojačamo, ne samo na severu Srbije već da ojačamo siromašnog stočara koji ima jednu, dve krave, koji živi na istoku, zapadu, jugu zemlje. Gledaćemo sledeće godine u sledećem budžetu da povećamo subvencije na najmanje 55.000. Ne

Podsetimo, poljoprivrednici u Srbiji su proteklih dana traktorima držali pod blokadom pojedine puteve, nezadovoljni otkupnom cenom pojedinih poljoprivrednih proizvoda, ali i tražeći druge olakšice. Između ostalog, zahtevi poljoprivrednika su i povećanje subvencija po hektaru obradive površine, a zahtevi su bili i da se na dizel gorivo ne obračunavaju akciza i PDV.

(Espreso / Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.