SPEMA SE NOVI UDAR NA DŽEPOVE POTROŠAČA? Skočiće cena namirnice BEZ KOJE MNOGI NE MOGU!
Milan Prostran, Foto: MONDO/ GORAN SIVAČKI/PRINTSCREEN/YOUTUBE/NOVA S

CENA

SPEMA SE NOVI UDAR NA DŽEPOVE POTROŠAČA? Skočiće cena namirnice BEZ KOJE MNOGI NE MOGU!

Vlada Srbije usvojila je krajem februara odluku koja se odnosi na uvođenje prelevmana

Objavljeno:

Uredba koja je nedavno doneta za sada se nije odrazila na potrošače, ali šta u narednom periodu možemo da očekujemo i da li će doći do korekcije cene mleka, za MONDO otkriva Milan Prostran.

Vlada Srbije usvojila je krajem februara odluku koja se odnosi na uvođenje prelevmana (uvozne takse) od 15 dinara po litri mleka i za kačkavalj od 30 dinara po kilogramu. Uvedeni su prelevmani za sedam sireva Ementaler, Čedar, Edam, Tilsit, Kačkavalj, Masdam i Gauda, a sve to u cilju, kako je navedeno, kako bi se stabilizovalo stanje i zaustavio pad cena otkupnog mleka na tržištu.

U prevodu, na taj način štite se srpski proizvođači mleka, odnosno domaća proizvodnja od prekomernog uvoza. Cene se za sada nisu promenile, a hoće li se ova mera u narednom periodu odraziti na cene mlekau prodavnicama, u razgovoru za MONDO otkriva agroekonomista Milan Prostran.

“Nažalost, nema izgleda da će doći do snižavanja cene mleka kada su u pitanju potrošači. Ova mera je iznuđena kako bi se uvažili predlozi domaćih farmera i mlekare se odobrovoljile da više kupuju mleko domaćih proizvođača. Pre svega, mera je doneta sa ciljem da se destimuliše uvoz u određenoj meri. Da li će 15 dinara uvoznike odvratiti od uvoza, ne verujem, ali njome se svakako štiti domaći farmer”, objašnjava Prostran.

1 / 3 Foto: Espreso

Do kraja juna promena cene mleka?

Prema njegovim rečima, ovakva uredba predstavlja instrument koji se primenjivao 80-ih godina prošlog veka kada je naš sagovornik bio pomoćnik saveznog ministra i vodio sektor za proizvodnju i uslove privređivanja bivše Jugoslavije.

“Tada smo koristili upravo ovu meru kako bi se zaštitila domaća proizvodnja, što znači da ne predstavlja ništa novo sa stanovišta mere spoljnotrgovinske zaštite. S druge strane, da li će takva uredba da se efektuira videćemo, s obzirom da je vremenski ograničena na četiri meseca, odnosno važi do kraja juna”, navodi stručnjak.

Kako naglašava, ovim su se donekle zadovoljili zahtevi farmera, ali još jednom podvlači da do pada cene mleka sigurno neće doći.

“Upravo suprotno, strahujem da će cena mleka nadalje rasti, što je uostalom globalna ocena svih velikih svetskih međunarodnih organizacija koja ukazuje da će hrana i dalje imati uzlazni trend. Srbija je preko visokosubvencionisanog uvoza mleka vršila tzv. amortizaciju cene i ona nije rasla, ali ukoliko domaće mlekare budu u narednom periodu kupovale po višoj ceni mleko od domaćih farmera, to će se svakako odraziti na potrošače, odnosno na finalni proizvod”, zaključuje sagovornik.

Bonus video:

02:00

OČEKUJE SE DRASTIČNO POSKUPLJENJE OMILJENE NAMIRNICE SRBA! Stručnjak tvrdi da će cena biti skoro DUPLO VIŠA nego što je bila

(Espreso/Mondo)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.