U HRVATSKOJ SE NUDI POSAO, PLATA JE VRTOGLAVA, ALI NIKO NEĆE DA GA RADI: Evo zašto Srbi ne prihvataju dobru priliku
profesije razne, Foto: Profimedia

DA LI ZNATE?

U HRVATSKOJ SE NUDI POSAO, PLATA JE VRTOGLAVA, ALI NIKO NEĆE DA GA RADI: Evo zašto Srbi ne prihvataju dobru priliku

Situacija zadovoljavajuća jedino u Petrinji, gde trenutno rade dva ugovorena pedijatra

Objavljeno:

U Hrvatskoj, prema podacima HLK, nedostaje 90 pedijatara, a najkritičnije je u Koprivničko-križevačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji, koje uprkos stalno otvorenim konkursima i pogodnostima koje nude ne uspevaju privući nove radnike.

Najizraženiji manjak pedijatara je u Sisačko-moslavačkoj gdje desetak pedijatara u županijskom Domu zdravlja već dugo ne mogu zadovoljiti potrebe malih pacijenata.

Najizraženiji manjak pedijatara je u Sisačko-moslavačkoj gdje desetak pedijatara u županijskom Domu zdravlja već dugo ne mogu zadovoljiti potrebe malih pacijenata.

Na konkurse se niko ne javlja

Direktorka Sanja Habek ističe da se na otvorene konkurse za pedijatre u Sisku, Hrvatskoj Kostajnici, Popovači, Novskoj i Kutini godinama niko ne javlja, uprkos dobrim uslovima rada.

Situacija zadovoljavajuća jedino u Petrinji, gde trenutno rade dva ugovorena pedijatra, a kako bi donekle pokrili nedostatak pedijatara, sve češće angažuju penzionisane lekare opšte prakse.

U Opštoj bolnici "Dr. Ivo Pedišić" u Sisku rade tek četiri pedijatara, a broj pacijenata odavno je premašio 1.000 godišnje. Direktor te bolnice Tomislav Dujmenović kaže kako je pedijatre nemoguće pronaći, a specijalizanti pedijatrije, ako se i pojave, nakon obavezne prakse, ubrzo odlaze.

Koprivnica nudi novčani bonus i stan

Niko se ne javlja ni na oglas za zapošljavanje ni u Koprivnici, koja uz redovnu platu godišnje nudi bonus od 13.280 evra i rešavanje stambenog pitanja. Na otvoreni konkurs za zapošljavanje, uprkos donesenoj meri Grada Koprivnice, niko se još nije javio pa je situacija oko popunjavanja praznih mesta i dalje neizvesna.

U Koprivničko-križevačkoj županiji predviđeno je osam pedijatrijskih timova, a ugovoreno je njih šest, pa po jedan tim nedostaje u Koprivnici i Đurđevcu.

Koprivnica trenutno ima tri tima, jedan je pri Domu zdravlja, koji trenutno nema stalnog pedijatra uprkos raspisanom konkursu, dok su ostala dva ugovora s ordinacijama u privatnoj praksi.

Problem popunjavanja mreže je višegodišnji i teško ga je rešiti, a svaka ordinacija trenutno brine o 900 dece, kazala je Hini Mirjana Hanžeković, direktorka Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije.

Na preglede deca idu i u drugu županiju

Nedostatak pedijatara rešavaju kroz ugovore o poslovnoj saradnji a u pomoć priskaču lekari iz čakovečkog Doma zdravlja i pedijatri u penziji iz istog grada. U Križevcima, ističe, već dve godine nedostaje stalni pedijatar pa su sklopili ugovor sa spoljašnjim saradnikom.

"U Đurđevcu je situacija još teža. Tamo je na pola radnog vremena radio pedijatar u penziji koji nam je pre neki mesec otkazao ugovor o saradnji. Od tada ne možemo doći ni do spoljašnjeg saradnika pa pacijenti s đurđevačkog područja moraju na pregled u Pitomaču, odnosno u susednu županiju", ističe Hanžeković.

Kaže kako celokupnu situaciju oko nedostatka pedijatara otežava i to što je prosečna dob primarnog pedijatra 55 godina, a čak 40 posto ih je starije od 60 godina. Tvrdi da će se za takvu, nezavidnu situaciju teško pronaći rešenje jer se lekari ne odlučuju na specijalizaciju iz pedijatrije, pogotovo ne u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Manji gradovi bez pedijatara

"Teško je očekivati da će se situacija popraviti, ne samo u našoj županiji, već na nivou cele Hrvatske", smatra Hanžeković.

Prema Mreži javne zdravstvene službe Krapinsko-zagorska županija trebala bi imati takođe osam pedijatrijskih timova, dva u Krapini te po jednog pedijatra u gradovima Pregradi, Donjoj Stubici, Zaboku, Zlataru, Oroslavju i općini Bedekovčina.

Prema podacima iz županije mreža nije popunjena u Oroslavju, Pregradi i Zlataru, dok je rad u ordinacijama u Donjoj Stubici i Bedekovčini organiziran kroz timove bez nositelja, što znači da nema stalno zaposlenih pedijatra. Od tih pet ordinacija, četiri su u sastavu županijskog Doma zdravlja a jedna u privatnoj praksi.

"Konstantno se, na mesečnom nivou raspisuju konkursi, međutim nitko se ne javlja, obzirom da na tržištu rada nedostaje pedijatara", kazali su Hini u toj toj županiji.

U toku četiri specijalizacije

Ipak, pri Domu zdravlja trenutno su u toku četiri specijalizacije iz pedijatrije, a tri lekara bi trebala završiti specijalizaciju ove godine. Jedna specijalizacija završila je prošle godine te je doktorka ostala raditi u Domu zdravlja, pa bi se situacija uskoro trebala popraviti.

U županiji kažu i da pripremaju niz mera kako bi privukli lekare u primarnu zdravstvenu zaštitu, kojima su spremni osigurati dodatke na platu, putne troškove, subvencionirati stanovanje i kamate na stambene kredite.

"Mere planiramo s ciljem ublažavanja problema oko nedostatka lekara, koji nije prisutan samo na području Krapinsko-zagorske županije, već i na nivou cele Hrvatske", poručili su iz te županije.

Ljudima iz Srbije teško je da se odliče na ovaj korak, s obzirom da i u našoj zemlji manjka ovog zanimanja.

(Espreso/Poslovni dnevnik)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.