OVA SCENA GOVORI SVE O SRPSKOJ BEDI! Stajala je s čekom, ništa nije kupovala! A ONDA... (FOTO)
Foto: AP, Ilustracija

tugo, ime ti je srbija

OVA SCENA GOVORI SVE O SRPSKOJ BEDI! Stajala je s čekom, ništa nije kupovala! A ONDA... (FOTO)

U sledećem trenutku, sve je bilo jasno - zašto žena čeka sa čekom, a pult prazan
Objavljeno: 15:05h

Čuli ste verovatno da postoje brojni oglasi gde se otkupljuju čekovi građana, ali se jedan Beograđanin koji se javio našem portalu šokirao kada je otišao u jednu od prodavnica u svom kraju:

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja!

- Ispred mene je bila žena koja je sa kasirkom raspravljala oko datuma za čekove. Žena se razmišljala koji je datum najbolji da joj stigne na naplatu, vaga, razmišlja. Kasirka joj pomaže da odluči. Vidim da se znaju. Međutim, primećujem nešto čudno - žena ništa nije kupila - kaže naš sagovornik.

U sledećem trenutku, sve mu je bilo jasno - odnosno, zašto žena čeka sa čekom - a prazan je pult!

- Kasirka je po običaju stavila ček u kasu, a onda je ženi dala keš! 4.500 dinara! Kapiram da je ček na 5.000! I sad, pitam se ja, šta je nateralo ženu da dođe i proda svoj ček. Verovatno joj treba keš za neke račune! Ali i kako jedna prodavnica, koja radi pod oznakom STR, može da bude preprodavac čekova! Mutna vremena, mutna posla! Snalazi se narod kako zna i ume - završava on svoju priču.

foto: Stock

Oglasi za otkup čekova građana nisu novost, ali sada su, izgleda, i prodavnice počele da se bave istim (???).

Inače, kako nam je objasnio izvor iz banke, niko osim banaka ne sme da uzima kamatu i daje pozajmice građanima, ali je očigledno da je, kada je zelenaštvo u Srbiji, mnogo "zakonskog lufta".

foto: Stefan Jokić

Inače, oni koji preko oglasa na banderama uzimaju oko 1.500 dinara za sebe kada naplate ček od 5.000 dinara, a i oni moraju da imaju "dil" sa pravnim licima, najčešće prodavnicama, jer samo pravno lice može da naplati ček od banke.

Građani su ipak nekad prinuđeni da žive od čekova i sličnih "kombinacija".

- Ne bih imala ništa protiv toga da prodam ček, ali zavisi koliko bi mi uzeli na konto svog dobitka. Ipak, najčešće trošim na hranu, pa svoje čekove ljubomorno štedim za to, i odloženo plaćanje me spasava! Ipak, nikad ne reci nikad, ako neki račun dođe na naplatu, recimo struja, posegla bih za svim sredstvima da mi je ne isključe - iskrena je jedna Beograđanka.

(Espreso.co.rs / A.K.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.