NOVO POSKUPLJENJE OD DANAS STUPA NA SNAGU: Evo za koliko će biti UVEĆANI RAČUNI!
Plaćanje računa, Foto: Nemanja Pančić

NOVI UDAR NA KUĆNI BUDŽET

NOVO POSKUPLJENJE OD DANAS STUPA NA SNAGU: Evo za koliko će biti UVEĆANI RAČUNI!

Grejanje za stan od 50 kvadrata bilo je 5.969 dinara, a sada – oko 6.260. – Dosadašnja cena za vodu iznosila je 59,46 dinara, a od ovog meseca je 66,89

Objavljeno:

Beograđani će od ovog meseca za plaćanje vode i grejanja na računima „Infostana” izdvajati više novca iz kućnog budžeta, dok su za odvoženje smeća računi još od decembra veći. Ovo povećanje osetiće se već u martu, a prema prvim procenama za stan od oko pedesetak kvadrata računi za vodu, smeće i grejanje biće veći za oko 500 dinara.

Cena isporučene vode, odvođenja otpadnih voda i pogonske spremnosti sistema uvećana je za sve korisnike 12,5 odsto. Dosadašnja cena vode za domaćinstva sa PDV-om je 59,46 dinara, dok će od ovog meseca ona biti veća za oko sedam dinara po kubiku, odnosno iznosi će 66,89 dinara.

Osim isporučene „česmovače”, poskupeće i odvođenje otpadnih voda i pogonska spremnost sistema za sve kategorije potrošača. Za domaćinstva odvođenje vode biće 27,04 dinara po kubiku, a pogonska spremnost sistema iznosiće 147,02 dinara po metru kubnom. Tako će porodica koja potroši oko 15 kubika vode mesečno od ovog meseca dobijati račun za stavku voda uvećan za oko 170 dinara.

Plaćanje računa
Plaćanje računafoto: Nemanja Pančić

Kada je reč o ceni usluga za sakupljanje i transport komunalnog otpada, ona sada po metru kvadratnom iznosi sedam dinara, a bila je 5,61 dinara. To znači da je za prosečno domaćinstvo koje živi u stanu od 70 kvadrata na mesečnom nivou račun uvećan za 97 dinara.

Za one sugrađane koji za bacanje otpada koriste individualne kante od 240 litara paušalna cena za mesec dana iznosi 650 dinara sa PDV-om i veća je u odnosu na prethodnu za oko 263 dinara po domaćinstvu, dok je za ostale korisnike cena po kvadratu „skočila” sa 17 na 18,70 dinara.

Osim ove dve stavke, od „mačećeg meseca” sugrađani koji su u sistemu „Beogradskih elektrana” plaćaće skuplje i grejanje.

Dojučerašnja cena grejanja bila je 119,39 dinara po metru kvadratnom, a od prvog dana februara je 125,22 dinara. Mesečni račun za grejanje stana od 50 kvadrata iznosio je 5.969 dinara, dok bi sada trebalo da bude „teži” za oko 300 dinara, odnosno 6.261 dinar.

Šta čini uplatnicu

Na računu za komunalne usluge koji stiže na adrese Beograđana iz „Infostana” nekoliko je stavki koje čine ukupno zaduženje za mesec dana. A te stavke su potrošena hladna voda, pogonska spremnost vodnog sistema, sakupljanje i transport komunalnog otpada, tretman kabastog otpada, korišćenje vodnog dobra, naknada za ispuštenu vodu, kanalizacija, grejanje, osiguranje i odlaganje komunalnog otpada.

(Espreso / Politika, Branka Vasiljević)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.