NARODNA BANKA SRBIJE DONELA DVA REŠENJA! Ovo će obradovati mnoge građane
NBS, Foto: Stefan Jokić

KRIPTOMENJAČNICE

NARODNA BANKA SRBIJE DONELA DVA REŠENJA! Ovo će obradovati mnoge građane

Digitalna imovina, odnosno virtuelna imovina, prema Zakonu, predstavlja digitalni zapis vrednosti koji se može digitalno kupovati, prodavati, razmenjivati ili prenositi

Objavljeno:

Narodna banka Srbije objavila je "Registar pružalaca usluga povezanih sa virtuelnim valutama". Praktično, nakon godinu i po dana od usvajanja Zakona o digitalnoj imovini, NBS je donela dva rešenja o dodeli licenci kompanijama koje se bave trgovinom digitalnom imovinom, tj. kripto-menjačnicama i berzama.

Trenutno u "Registru pružalaca usluga povezanih sa virtuelnim valutama" NBS, se nalaze dve kompanije, a rešenja su doneta pre nešto više od 10 dana, tj. 16. decembra.

Podsetimo, u junu prošle godine Vlada Srbije je usvojila Zakon o digitalnoj imovini koji uređuje oblast digitalne imovine i poslovanja u Srbiji stupio je na snagu u junu 2021. godine. i Srbija se tako svrstala među zemlje koje su, zahvaljujući usvajanju ovog zakona, prve napravile regulatorni okvir za oblast digitalne imovine.

Bitkoin
Bitkoinfoto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH

U skladu sa navedenim, Zakon uređuje pitanja izdavanja digitalne imovine i sekundarno trgovanje digitalnom imovinom u Srbiji, pružanje usluga povezanih sa digitalnom imovinom, založno i fiducijarno pravo na digitalnoj imovini, nadležnost Komisije za hartije od vrednosti i Narodne banke Srbije, kao i nadzor nad primenom Zakona.

Digitalna imovina, odnosno virtuelna imovina, prema Zakonu, predstavlja digitalni zapis vrednosti koji se može digitalno kupovati, prodavati, razmenjivati ili prenositi i koji se može koristiti kao sredstvo razmene ili u svrhu ulaganja, pri čemu digitalna imovina ne uključuje digitalne zapise valuta koje su zakonsko sredstvo plaćanja i drugu finansijsku imovinu koja je uređena drugim zakonima, osim kada je drugačije uređeno ovim Zakonom, ukazano je u saopštenju.

(Espreso / Blic / Nikla Vojnović)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.