ISTREBITE VAŠKE UZ BLAGOSLOV: U crkvenim prodavnicama se valjaju šamponi i balzami!
Foto: Filip Plavčić, Ilustracija

Skandal

ISTREBITE VAŠKE UZ BLAGOSLOV: U crkvenim prodavnicama se valjaju šamponi i balzami!

Sudeći prema isečku računa, zvanični vlasnik prodavnice na Terazijama je Patrijaršijski upravni odbor koji ima i svoje preduzeće Patrijaršijska dobra d.o.o, za proizvodnju i prodaju vina, suvenira i sličnih proizvoda
Objavljeno:

Roba koja se prodaje u prodavnicama Srpske pravoslavne crkve (SPC) nije u sistemu PDV-a, ali crkvene radnje, pored predmeta za bogosluženje, bez obračunatog PDV-a prodaju i kozmetičke proizvode: dezodoranse, balzame za usne, šampone i slično, piše danas portal Insajder.

OK, znate da Espreso ima aplikaciju. Niste znali da je od danas još bolja! "Za ovu robu ne izdaje se fiskalni račun. Reč je čak i o robi privatnih prozvodjača. Kada u radnji SPC tražite račun, umesto fiskalnog računa Poreske uprave dobijete isečak na kojem piše Patrijaršijski upravni odbor", navodi Insajder. Taj portal podseća da poreskim zakonima verske zajednice jesu oslobodjene PDV-a i poreza na imovinu, ali uz ograničenje da se olakšice odnose na usluge i objekte koji imaju svrhu bogosluženja. Uprkos postojećim brojnim olakšicama, patrijarh SPC Irinej je nedavno rekao da Crkva neće plaćati porez dok joj se ne vrati imovina nacionalizovana nakon Drugog svetskog rata. Interesantno je da je upravo prodavnica na Terazijama vraćena Crkvi u postupku restitucije, navodi Insajder. Sudeći prema isečku računa, zvanični vlasnik prodavnice na Terazijama je Patrijaršijski upravni odbor koji ima i svoje preduzeće Patrijaršijska dobra d.o.o, za proizvodnju i prodaju vina, suvenira i sličnih proizvoda. Prema istraživanju Insajdera, crkve plaćaju poreze na svoja preduzeća i privredne delatnosti. Na čelu Partijaršijskog upravnog odbora nalazi se patrijarh Irinej.

BONUS VIDEO:

Pitali smo građane da li se plaše novog rata na jugu Srbije?

(Espreso.co.rs / Insajder)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.